humanisme

Páginas: 2 (357 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2014
Humanisme
- L'humanisme és un fet de renovació cultural que va sorgir a Itàlia, al segle XIV i que va ser expandit per Europa durant els segles XV i XVI. Una de les concrecions de l'humanisme vaser el moviment europeu de retorn a l'estudi i valoració dels clàssics grecollatins que es va desenvolupar a partir del segle XVI, el vessant cultural del qual va ser el Renaixement. L'erasmisme n'ésun dels exponents més emblemàtics.
Expansió de l'humanisme
-La impremta va tenir un paper molt important, gràcies a ella es va poder expandir molt més ràpidament que sense ella, a partir del1450. A més, les acadèmies i les universitats també van tenir un paper clau en la seva expansió, centrant-se en la llengua, la filosofia i la literatura. Estaven formades per erudits, que sota laprotecció econòmica (mercenatge) d'un senyor, es dedicaven a la traducció de manuscrits antics i a l'intercanvi de coneixements i idees.
La filosofia de l'humanisme

 El sofista grec Protàgores vamantenir una postura d'agnosticisme (qüestionant la possibilitat de coneixement de la divinitat) que és reivindicada habitualment per l'humanisme tot i que altres branques d'aquest moviment es declarenformalment atees Existencialisme i fins i tot existeix l'anomenat humanisme cristià.
 Al corrent del laïcisme, en la seva defensa de la independència de l'home i la societat de tota influènciareligiosa, també hi ha participat l'humanisme.
 Sòcrates va centrar en l'home, especialment en l'aspecte ètic, la reflexió filosòfica i la majoria dels altres filòsofs se’n van ocupar.
 La filosofiade l'humanisme té com a objecte, l'home no només com a ésser natural sinó també en el seu ésser essencial i, en conseqüència, intenta fer de pont entre les ciències positives amb la metafísica.
Ludwig Feuerbach (1804-1872) amb la seva crítica de la religió (que Marx considerava definitiva) reclamava que l'antropologia substituís la teologia.
 L'home segons l'humanisme té un lloc...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • humanisme
  • Humanisme
  • humanisme català
  • Humanisme reinaxentista
  • Humanism
  • Humanisme
  • Humanism
  • Humanism

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS