Influències De Plató

Páginas: 4 (906 palabras) Publicado: 15 de diciembre de 2012
PLATÓ I: Influències de Plató
La filosofia sorgeix en les colònies gregues com a alternativa al saber mitològic, s’anomena el pas del mite al logos. En les influències de la filosofia anterior aPlató cal destacar La filosofia presocràtica i “il·lustració atenesa”.

Dins de la filosofia presocràtica distinguim dos grups, els de la Jònia (observació empírica) i els presocràtics (raonamentsabstractes).

Plató sintonitzarà més amb els filòsofs itàlics. I els més influents van ser: els pitagòrics, Heràclit i Parmènides.

Plató arreplegarà dels pitagòrics la seua teoria fonamental,basada en que les coses són nombres, ordre i harmonia en el univers. A més, d’aquests també comparteix que el raonament matemàtic es qui dona accés al coneixement de la realitat, i no els sentits.(teoria del coneixement)

A més la concepció que tenen els pitagòrics i els platònics de l’ànima és prou similar, en la qual el cos es una pressó per a l’ànima, i aquesta tendeix al coneixement il’harmonia del cosmos. (Els pitagòrics l’anomenen teoria del anima).
És a dir, Plató fou realment pitagòric.

Un altre filòsof presocràtic que va influir a Plató, va ser Heràclit d’Efes, el pensament delqual va arribar a Plató a través de Cràtil, afirmava que “tot canvia i res roman”.

Plató va acceptar aquesta idea però al món físic, sent la base del món sensible, on tot se transforma. Extraguéla conclusió que és impossible aconseguir un coneixement vertader en la realitat física, argumentat que en el canvi no pot haver-hi coneixement. En contraposició al que pensava Heràclit.

I peracabar amb els presocràtics, Pàrmenides d’Elea, va ser un dels presocràtics que més va influir a Plató. Va ser considerat el creador de la lògica, defèn la raó com única font fiable de coneixement,distinguint dues vies, que deprés Plató ho classificaria en móns:

* La via de la veritat (Món intel·ligible de Plató): Sorgeix de l’afirmació, el “SER ÉS I EL NO SER, NO ÉS”, a partir del qual,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Influencia De Plató
  • Disertación Influencies anteriors i contemporanes a Plató
  • La Plata
  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS