Informacion ira

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (257 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 16 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Informació sobre l’IRA

L'Exèrcit Republicà Irlandès (de l'anglès Irish Republican Army, abreujat com a IRA), és una organització paramilitar republicananacionalista irlandesa que va sorgir del grup armat Óglaigh na hÉireann (del gaèlic irlandès: Voluntaris Irlandesos). El seu braç polític és el Sinn Féin.Aquesta denominació va sorgir a la batalla de Lime Ridge (2 de juny del 1866) i va ser adoptada pels membres de la revolta de l'aixecament de Pasqua, la qualva ser la seva primera aparició militar, i durant tota la Guerra de la Independència Irlandesa (1919-1921) va lluitar contra l'exèrcit britànic fins elreconeixement de l'estat lliure d'Irlanda. Després de la guerra de la independència molts dels seus membres es van integrar al nou exèrcit nacional. El nom d'IRAes va seguir utilitzant durant la Guerra Civil Irlandesa (1922-1923) referint-se als partidaris republicans contraris al tractat que permetia la separaciód'Irlanda del Nord. Després de la guerra civil va fer atemptats de poca importància i no va ser fins el 1969 quan va reaparèixer a Irlanda del Nord.
Esdivideix en:
L'IRA Provisional (PIRA), fundat el 1969 i conegut per les seves campanyes paramilitars durant les dècades dels 70, 80 i 90.
L'IRA Oficial(Sentireu), format a partir de les restes de l'organització després de la secessió de l'IRA Provisional el 1969, i militarment inactiu en l'actualitat.
L'IRA Autèntic(RIRA), una escissió a partir del PIRA que es remunta a la dècada dels 90.
L'IRA de la Continuïtat (CIRA), una altra escissió dels 80 a partir del PIRA.
tracking img