Int. a la arqueologia

Páginas: 21 (5042 palabras) Publicado: 16 de abril de 2013

Introducció a l’arqueologia
Tema 0. Introducció
L’arqueologia es aquella ciència multidisciplinar que estudia la historia de les societats humanes a partir de les restes materials. Es basa en un mètode empíric i una metodologia pròpia d’estudi.
El seu objectiu es reconstruir qualsevol tipus de societat humana.
La paleontologia es troba en el punt d’inici de l’arqueologia ja que es aquellaciència que estudia les etapes anteriors a la aparició dels homínids. El que suposa un inconvenient ja que, als camps arqueològics, es poden trobar diferents restes de diferents etapes.
Seguint amb el concepte d’arqueologia podem dir que no existeix una arqueologia sola si no que existeixen moltes ja que cada una està lligada al medi o l’època que s’estudia. Per exemple, existeix l’arqueologia del’antiguitat tardana o l’arqueologia islàmica.
Patrimonis.
A l’hora de la recerca de restes arqueològiques aquestes passen a anomenar-se Bens patrimonials o del patrimoni quan ja han sigut trobades.
“El patrimoni es el conjunt de bens materials o immaterials que hem heretat del passat, que disfrutem al present i que val la pena conservar pel futur.”
Els bens s’han d’investigar, conservar idifondre.
Els patrimonis coneguts poden dividir-se en dos grans grups:
1. Patrimoni mediambiental o natural: No intervenció de la mà del home.
2. Patrimoni cultural: Intervenció de la mà del home per la seva creació.
Aquest dos grans grups s’anomenen PATRIMONI INTEGRAL.







Tema 1. Història de l’arqueologia. Breu resum.
La paraula Arqueologia prové del grec.



Les primeresaparicions de l’arqueologia apareixen en aquest indret.
Un dels primers investigadors va ser Pausanies ja que va relacionar la construcció de les muralles de Micenes amb el gegant, afirmant que van ser aquest essers fantàstics el encarregats de la seva creació.
Un altre investigador important a Grècia va ser Tusídides, que durant la guerra del Peloponès, relaciona una zona de la Illa de Delos ambuna necròpolis i la seva utilització al llargs dels anys. Investigà el tipus de gent que hi van viure a la zona per el seus tipus d’enterraments, etc.
A Roma, es marca l’evolució de l’arqueologia. Es dona inici a la col·lecció d’obres d’art que en aquella època eren els objectes saquejats a Grècia. Neix el concepte de COLECCIONISME.
Apareixen els primers professionals dels saquejos. Als naufragis,s’encarregaven de recuperar las peces i revendre-les com a peces de col·leccionisme.
Al mon medieval, no existeix el concepte d’arqueologia ja que no s’estima el passat. Només els privilegiats alts i l’església tenien possibilitat de conèixer. El cristianisme va afectar en la recerca del passat.
Empraven les pedres d’altres edificis romans antics per construir basíliques. Un exemple clar eltrobem a Tortosa.
Durant el Renaixement, reneix les ganes de conèixer l’antiguitat. Apareix el col·leccionista d’art.
També es creen tractats que parlen sobre possibilitats de com podia ser l’antiguitat.
Les pintures del renaixement ens serveixen de fons avui dia.
Al segle XVI es crea el primer decret sobre patrimoni. El papa Pius II prohibeix l’espoli de pedres de monuments romans per no fermalbé aquests amb l’objectiu de convertir Roma en el punt de partida de la peregrinació cristiana.
Es duen a terme les primeres excavacions arqueològiques però nomes de grans pedres i per deixar lluir els grans monuments que es trobaven sota terra.
Es creen els primers catàlegs d’obres d’art i els primers gravats.
A pesar de aquest decret, segueix l’espoli de peces ja que segueix existint la venda“negra”.
No existeix cap tractat, decret o estudi per interpretar l’historia.
Al segle XVII, és el moment de la aparició de la numismàtica (estudi de les monedes). Neix l’epigrafia (estudi de les lletres gravades a les pedres).
Al XVIII, amb l’arribada de la il·lustració i les grans corts europees de monarquies absolutistes que volen enriquir el seu coneixement del seu passat, es a dir, de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Int
  • Int
  • INT
  • Arqueologia
  • Arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • arqueologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS