Jaume Roig

Páginas: 5 (1032 palabras) Publicado: 2 de enero de 2014
Jaume Roig neix a la ciutat de València a principis del segle XV i mor, per causa d’una feridura al 1478, tot i que no es coneix la data exacte del seu naixement. De del 1443 estava casat amb Isabel Pellisser, que mor al 1455. D’aquest matrimoni en neixen sis fills, tres nois i tres noies. La més petita de les filles va ser violada en el convent de la Trinitat de les clarisses de València.Apareix documentat l’any 1434 amb el títol de metge. Fou administrador del famós hospital d’En Clapers del 1450 al 1462. En la seva època com a metge, més exactament des de l’any 1456, va atendre pacients com la reina Maria de Castella, la muller d’Alfons el Magnànim, fins la mort de la reina, al 1458.
L'activitat professional i pública la va combinar amb l'exercici de la literatura. Així l’any 1460escriu l’Espill o El llibre de les dones.
• El llibre de les dones: Compost de 16359 brevíssims versos, es conserva en un manuscrit de la Biblioteca Vaticana sense nom d’autor. Es coneix amb el nom del llibre de les dones o de consells, però en començar la narració de la vida del protagonista, diu:
Est doctrinal
Memorial
Haurà nom Spill
En la obra són tantes les referències a hospitals,malalties, medicaments i procediments de guarir que això revela un gran coneixement de la medicina per part del seu autor. Però l’argument definitiu es troba al final del text, on l’autor, desprès d’haver blasmat cruament el gènere femení, fa referencia a una dona excepcional en forma d’enigma
D’ella•m record
Is, primer mort (Is i el nom d’Abel, que es el primer home mort) = Isabel
Lo peixlisser (Peix + Llisser) = Pellisser
Hac nom primer
Isabel Pellisser, i abans d’aquests versos l’autor diu que el marit té com a nom “Blanc e Vermell” = Roig. Aquestes són les raons per la qual aquesta obra és de Jaume Roig.(Deute)
Dedica l’obra a un nebot seu Baltasar Bou per tal d’adoctrinar-lo en la seva jovenesa. El narrador explica la seva vida en primer persona. L’obra de l’Espill començaamb un vall ple de morts, per tant s’interpreta a que l’obra fou escrita fugint d’una epidèmia, la pesta delmà València.
Trobant-me•n aquesta vall
Callosa, per les morts fuit...
En l’obra, dividida en 4 llibres:
• 1r llibre: Tracta de la joventut del narrador i va dividit en quatre parts: La primera: “De la fadrinea ab sa mare” exclou la infantesa i comença quan,mort seu pare, la sevamare el va treure de casa. El fill va heredar del seu par cinc sous com a llegat mentre la mare va ser hereva universal. Tot seguit la mare es desentengué del fill. Fa de patge i s’ha d’anar per culpa d’una dona (gelosa de que al seu fill no li feia el mateix). Va tornar amb la seva mare (el narrador fa un realista i crua descripció de les dones velles enamorades.
Segona part: “Con fon afillat etramès” El narrador acut al seu padrí, que l’amaga de la seva dona. En aquest fragment es parla de Pere el Cerimoniós. I també fa una vida guerrera a París per culpa d’una dona que li va robar el seu equipatge.
Tercera part: “continua los actes fets en París”
Quarta part: “clou son viatge tornant a València”. El rei de França li atorgà una duquessa. Va ser molt ric a França, però va tornar aValència amb el seu padrí. (dona del seu padrí el creu un fill bastard del seu marit)
• 2n Llibre: “de quan fon casat”. Primera part: “Com pres donzella” té 32 anys i s’instal•la a Valencia. Una dona de mitjana edat li proposa que es casi amb una donzella. Aquesta segons el narrador és una mala muller. I només la vol per els seus diners. Així descobreix que aquesta dona ja havia estat casadaabans per tant s’anul•la el matrimoni amb el narrador.
Segona part: “Com volgué prendre beguina” Fa peregrinació a Sant Jaume de Galícia.
Tercera part: “Com pres viuda”. És casa amb un viuda (obsessionada amb tenir fills)
Quarta part: “De monges” Es casa amb una monge, amb la qual té un fill, però no vol alletar-lo i li dona medicaments que li han recomanat les monges. La dona confessa i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Espill de Jaume Roig, comentari de text.
  • Roig
  • Jaume
  • Montserrat Roig
  • Jaume I
  • Jaume Carbonell
  • Apuntes roig
  • jaume plensa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS