Javelina

Páginas: 5 (1150 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2011
Llançament de javelina
1. Introducció
El llançament de javelina és una prova vigent en l’atletisme actual. Aquesta prova consisteix en projectar una javelina a la màxima distància possible. Una javelina és una llança de fibra de vidre o metall, el qual es diferent segons el sexe.
La javelina que utilitzen els homes pesa 800 grams i té entre 2,6 i 2,7 metres de llargada. El seu diàmetre enel punt més gruixut és d’uns 30 mm.
En canvi la javelina que utilitzen les dones pesa 600 grams i té una longitud d’uns 2,2 a 2,3 metres. El seu diàmetre en el punt més gruixut és d’uns 25 mm.

2. Orígens
Tenint en compte que el llançament d'artefactes de diferents formes i mides per a caçar animals a distància per aconseguir suport es remunta a molts milers d'anys enrere i, que l'homedes de fa milers d’anys sempre ha tingut una tendència a mesurar-se amb els altres homes per demostrar que és millor, es pot suposar que l'exhibició d'aquest tipus d'habilitats, llançar més lluny o amb més punteria, podria tenir un origen molt més llunyà del que ens mostra la història escrita. Així, la javelina era una arma de guerra utilitzada en batalles i a l’hora de caçar.
El llançament dejavelina com a esport de competició reglat ja es realitzava en l'antiga Grècia, inclosa dins de la prova de pentatló, en els Jocs Olímpics de l'antiguitat i en els Jocs Panhelénicos.
El llançament de javelina per això, forma part dels Jocs Olímpics moderns des de l’any 1908.

3. Localització
Aquest tipus d’atletisme només es pot fur a terme en pistes a l’aire lliure, ja que la javelinallançada pot assolir grans nivells d’altura, cosa que si és llancés en una pista coberta, el sostre podria dificultar-ne el procés.

4. Reglament i normes

Dues línies paral·leles separades 4 m marquen la pista de llançament de javelina. La línia de llançament té 7 cm. d'amplada i es troba allotjada a terra tocant els extrems frontals de les línies de marca de la pista. El centre d'aquest passadísestà entre les línies de marca de pista. Des d'aquest punt central s'estenen dues línies més enllà de la línia de llançament fins a una distància de 90 m. Tots els llançaments han de caure entre aquestes dues línies.
Un llançament és invàlid si el competidor toca fora de l'àrea de carrera, si llança la javelina fora de l'àrea on ha de caure o si la javelina no toca primer el terra amb la punta.Tots els llançaments han de caure entre aquestes dues línies.
El jutge o àrbitre de camp li indicarà al llançador amb una bandera blanca quan ell pot fer el seu intent. El jutge o àrbitre de camp indicarà amb la bandera blanca que el llançament és vàlid, o nul amb la bandera vermella. Cada llançament es mesura immediatament des del primer contacte de la javelina amb el terra fins al centredel cercle del qual forma part l'angle, el resultat es dóna a cada competidor i guanya aquell que hagi aconseguit el llançament més llarg.
Normalment, cada atleta realitza tres intents, i els vuit atletes amb millor marca vàlida, o tots si són vuit o menys, realitzen tres intents en ordre invers a la seva millor marca.Per realitzar cada intent, l'atleta té un minut.

5. Fonaments tècnics
Enl'inici del llançament, els competidors agafen la javelina a prop del seu centre de gravetat i corren ràpidament cap a una línia de marca i, en arribar a ella, es giren cap a un costat del seu cos, tiren cap enrere la javelina i preparen el llançament . Mentrestant, per mantenir la velocitat durant la cursa mentre es tiren cap enrere per llançar, donen un pas lateral ràpid. En arribar a la línia demarca, llancen la javelina a l'aire.

El model de llançament de javelina ha anat evolucionant al llarg del temps. Les fases de les quals consta són:

* Fase de carrera
Fase cíclica: L'objectiu més important d'aquesta part és aconseguir l'acceleració inicial del llançador que sol realitzar-se al llarg de 8 a 12 passos, depenent del nivell físic-tècnic de l'atleta. Cada atleta ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Programacion avanzada javelin
  • Calentamiento Javelina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS