Joan Viñoli

Páginas: 4 (959 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2012
1ª :
Joan vinyoli va ser un poeta de formació autodidàctica molt influenciat per Riba, Rilke(poeta suïs) i també Sheakspeare i Holderin.
La cita : la poesía no es cosa de sentiments sino deexperiencies(cita de Rilke) va ser la que va incitar a Joan Vinyoli a endinsar-se dins del mon de la poesía.
BIOGRAFIA:
Va nèixer l’any 1914-1984) a Barcelona. Als 4 any el seu pare va morir i amb la sevamare van translladar-se a santa Coloma de Farners. Als 7 anys van tornar cap a Barcelona. El poeta va viure una infantesa marcada per problemas economics en la seva familia. Va cursar estudis decomerç i als 16 anys va entrar a treballar a l’editorial Labor, lloc on va treballar fins a la seva jubilació l’any 1979.
2ª:
MOVIMENTS ARTÍSTICS
La seva lírica va començar sent molt romántica i moltinfluïda per riba i Rilke. El postsimbolisme també era molt present en les seves obres. El postsimbolime va ser un corrent poétic que es va crear a Catalunya entre els anys 20 i 30 i era procedent delsimbolisme. El simbolisme va ser un moviment que es caracteritzava pel fet d’expressar idees i sentiments mitjançant simbols. El postimbolisme va portar aquestes caracteristiques a l’extrem.
La sevapoesía va anar evolucionant cap a una poestia metafísica i existencial i de carácter realista.
Vinyoli concebía la poesía com una via d’arrelament en la realitat i un mitjà de salvacio per a ell.PRODUCCIÓ POÈTICA
1ª ETAPA(1937-1963): Es la tapa de formació i consolidació del poeta i la seva obra es veu molt influenciada per Riba i Rilke. Búsqeda de una veu lírica personal. Publica 5 recullspoétics : primer desenllaç, de vida i somni, les hores retrobades (inagura l’etapa de consolidació de Vinyoli que comporta el pas cap al simbolisme que es veura reflectit en la seva obra posterior) elcallat(el més important). Despres de 7 anys en silenci, publica realitats en que el poeta es planteja si seguir el model de la seva última obra o bé adaptar-se al model de poesía realista que impera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joana
  • Joana
  • joan
  • Joana
  • Joana
  • Joan
  • Joana
  • joan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS