Joanot martorell

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (706 palabras )
  • Descarga(s) : 4
  • Publicado : 23 de mayo de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Joanot Martorell (València, 1413 – 1465). Fou Cavaller i novel•lista originari de La Safor(comarca Valencianoparlant). Va escriure una de les novel•les fonamentals del gènere cavalleresc, el Tirantlo Blanc, obra que ha estat reconeguda per crítics, lectors i escriptors de tots els temps.

La seva vida va transcórrer entre lluites cavalleresques i viatges per Europa, sempre amb plets perqüestions familiars i d’herències. A causa d’això la novel•la reflecteix moments de la seva vida.
El tirant fou escrit aproximadament al 1460 dedicat al infant de Portugal. Els problemes econòmics delescriptor van obligar-lo a empenyorar-lo mes tard se’l considerà coautor però aquet fet fou fals.
Martorell va morir al 1465.Joanot Martorell va néixer a valència el 1410, cavaller de la petitanoblesa valenciana. El 1435 mor el pare de Joanot, Francesc Martorell, Martorell és declarat hereu, va haver de fer front als deutes i a la defensa de l’honor de la familiar.
El 12 de maig de 1437va adreçar una lletra de batalla a ultrança, a Joan de Mompalau, que llavors tenia ja quaranta-dos anys. La causa d’aquesta lletra tan greu era l’ultratja que Joan de Mompalau havia comés a Damiata,germana de Joanot. Martorell li havia fet promesa de matrimoni però no volia complir-la.
Joanot Martorell i Joan de Mompalau s’intercanviaran diversos cartells de deseiximents, lletres i requerimentsde batalla.
El 1437 Joanot Martorell i sa mare van establir unes capitulacions amb el poeta Ausiàs March per al casament amb Isabel, germana de Joanot. Segons aquestes capitulacions, Isabel aportariaal matrimoni 3.000 florins (moneda d’origen Italià). Era una unió per tal de alleujar els problemes econòmics de la família Martorell. La cerimònia eclesiàstica el 26 febrer i el 23 de setembre de1439. Per això mateix el matrimoni entre Isabel i Ausiàs March sols va durar set mesos ja que Isabel va morir sense haver tingut fills aquell mateix dia 23 de setembre o bé l’endemà.
L’any 1442...
tracking img