Kant navarro cordón

Páginas: 13 (3236 palabras) Publicado: 1 de junio de 2011
EL IDEALISME TRANSCENDENTAL DE KANT

I.KANT. SENTIT DE LA CRÍTICA DE LA RAÓ PURA. LA IDEA DE FILOSOFIA.

1.LA CRÍTICA DE LA RAÓ COM A TASCA FONAMENTAL DE LA FILOSOFIA.
Kant es proposa com a tasca fonamental sotmetre a judici la raó front la diversitat d’interpretacions de la raó (dogmatisme racionalista, el positivisme empirista i el irracionalisme –hipervaloració del sentiment, de la femística o del subjectivisme-).
2.IL·LUSTRACIÓ I LLIBERTAT COM A META DE LA RAÓ
El judici de la raó significa per a Kant un exercici crític de la raó. Aquest judici és necessari per la diversitat de interpretacions que de la raó han donat el filòsofs, i per la manera en la qual els homes de la seua època viuen la seua vida humana: d’una manera no il·lustrada, és a dir de minoria d’edat. Malgrat quees tracta d’una època d’Il·lustració.
Kant descriu la seua època com una situació humana de “minoria d’edat”, propiciada per la peresa, el tancament en la individualitat abstracta, i en definitiva, les constriccions, és a dir, la mancança de vertadera llibertat. La tasca de la crítica de la raó tindrà com a objectiu principal la realització de la llibertat, la superació de les seues constriccions(per la religió, per les normes socials i històricament rebudes). Aquestes constriccions de la llibertat impliquen, per tant, un us de la raó al marge d’una legalitat imposada per ella mateixa.
El remei d’aquesta situació a soles pot ser la crítica de la raó atrevint-se aquesta a cercar en sí mateixa la pedra de toc de la veritat. “La màxima de pensar per si mateix: això és la Il·lustració”.Una crítica de la raó serà, doncs, l’exigència que l’esser humà se imposa de clarificar-se sobre el que és i sobre els seus últims fins i interessos.
La crítica de la raó es proposa l’exercici i realització de la llibertat, una llibertat que no es suficient amb ser viscuda de mode subjectiu, sinó que ha de projectar-se en l’estructuració d’un ordre social: una llibertat que ha de ser-ho er al’acció i per a la praxis.
La Il·lustració és motor i meta de la història, i la història ha de ser entesa com millora i progrés en la Il·lustració.
3.LA IDEA DE FILOSOFIA
El sentit kantià de filosofia inclou una crítica de les desnaturalitzacions de la raó, i el projecte d’un estat nou de la humanitat en llibertat.
D’acord amb aquest projecte “raó pura” significa l’essència de la raó en tant quefacultat que estableix des de si mateixa:
a)Els principis que regeixen el coneixement de la natura.
b)Les lleis que regulen el comportament o acció en tant que aquesta pot ser anomenada moral o lliure.
c)Els fins últims d’aquesta raó, així com les condicions en les quals aquests podran ser aconseguits.
3.1CONCEPTE MUNDÀ DE LA FILOSOFIA
La filosofia és per a Kant en aquest context “la ciència dela relació de tots els coneixements als fins essencials de la raó humana”. En aquesta concepció a la filosofia li correspon proposar-se:
Què puc conèixer? (La metafísica) Principis i límits dins dels quals és possible el coneixement científic de la natura.
Què he de fer? (La moral) establir i justificar els principis de l’acció i les condicions de la llibertat.
Què em cap esperar? (Lareligió) Delinear projectivament el destí últim de l’home i les condicions i possibilitats de la seua realització.
Què és l’home? Engloba les tres preguntes anteriors.
3.2CONCEPTE ACADÈMIC DE LA FILOSOFIA
A la filosofia li correspon ocupar-se de la interrelació i unitat interna d’aquests coneixements, per establir o buscar el sistema de tots ells
3.3L’ACTIVITAT CRÍTICA DE LA FILOSOFIA RESPECTE A LASOCIETAT I LA CIÈNCIA
S’insereix en un marc sociopolític i exigeix l’ús públic de la racionalitat.
Tots els coneixements i les ciències han d’estar al servei del fi últim de la raó: al servei d’una humanitat més lliure

II. LA NATURA I LA RAÓ TEÒRICA. LA DOCTRINA DEL CONEIXEMENT EN LA CRÍTICA DE LA RAÓ PURA

1. PLANTEJAMENT KANTIÀ DEL PROBLEMA DEL CONEIXEMENT
1. A Kant davant el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cordones
  • Navarro
  • navarra
  • navarra
  • Navarra
  • Navarro
  • eso navarra
  • Navarro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS