La arquitectura gotica

Páginas: 5 (1072 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014

EL PANTEÓ ROMÀ


a) Situa l’obra en el seu espai cronològic, històric i cultural

La Construcció inicial del Panteó s’atribueix a d’Agripa per honorar totes els déus de l’Olimp Aquest temple va patir incendis i restauracions fins que l’emperador Adrià
entre els anys 118 i 125 construeix el nou Panteó. No es sap qui va ser exactament
l’arquitecte, però es creu que podria serApol.lodor de Damasc.
Agripa va ser important per les seves tasques militars i polítiques, i per impulsar construccions que van atorgar una gran bellesa artística a Roma.

Agripa, com arquitecte posseeix les realitzacions més característiques del moment històric, i les obres, la gran majoria de caràcter civil, no van ser nomes realitzades a les metròpolis, sinó també en moltes colònies que ell va serfundador o patró. Cal destacar el teatre de Mèrida, però es sens el Panteó, on la seva figura com arquitecte quedarà reflexa eternament.
Adrià, (successor del seu cosí Trajà i també, com Trajà) era més pacifista que els seu antecessor, així que Adrià va renunciar a les campanyes de conquesta i es dedica a enfortir i fer mes segures les fronteres de l’imperi. Des del punt de vista arquitectònicl’obra mes important construïda en el seu mandat fou el nou Panteó.


b) A quin estil pertany. Enumera cinc característiques d’aquest estil


Un tret destacable de l'art grec es l’antropocentrisme (l’home com a eix de tot) i per
això les obres arquitectòniques gregues eren fetes a mida de l’home; en canvi, els
romans ho abandonen per donar mes importància a la grandiositat, a lamonumentalitat.


L'art romà es una glorificació de l’emperador i no pas una manera de transmetre els
sentiments de l’artista (com es feia en l'art grec). L’art romà esta sempre al servei dels
interessos de l'Estat.

Una de les grans aportacions escultòriques del mon romà es el retrat. Coneixem un gran nombre de romans gracies als retrats. Milers i milers de romans es feien retratar perescultors. El retrat roma fou eminentment realista, ja que tracta d’immortalitzar una persona concreta i determinada.


El relleu es l’altra manifestació mes important de l’escultura grega. Hem de destacar el
seu aspecte narratiu que permet d’explicar una escena amb la formula del relleu
continu, amb diversos episodis que permeten de narrar un fet. Aquest aspecte narratiu, reflecteix l’interès delsromans per la historia i per la glorificació del passat.


La darrera característica fa referència a l’ús de l’art con un mitjà propagandístic, on és busca representar moments gloriosos de l’Imperi, un exemple es la Columna de Trajà.



c) Anàlisi formal de l’obra

Agripa va construir un temple típicament romà, damunt d’un podi, de planta rectangular, octàstil amb teulat a dues vessants.Està situat a Roma.

El Panteó queda estructurat amb tres cossos juxtaposats, el primer és un pòrtic, octàstil, rectangular i arquitravat, de 35 m. d’amplada i gegantines columnes de 18 metres d’alçada de granit egipci amb base de marbre blanc i capitells
corintis, sostenen l’entaulament.

El segon cos té al funció de fer d’intermediari, ja que connecta la pronaos amb la cel.la i donaalçada exterior.

Ja l’últim cos del temple és una que imposa per la seva grandiositat. Esta formada per un cilindre coronat amb una cúpula. L’espai interior del cilindre es troba dividit en el tambor i l’àtic sobre el qual s’assenta la cúpula semiesfèrica. La sustentació d’aquesta cúpula fou l’obra mestra de l’enginyeria romana, que porta els materials emprats fins el límit de la resistència. Lacúpula, de 43,20 metres, es caracteritza pels cassetons distribuïts en cinc fileres de 28 cassetons cada filera. Una obertura circular, l’òcul, de 8’92 metres, al centre de la cúpula, inunda de llum l’edifici i projecta a la paret un centre mòbil de llum solar. Esta protegit per unes lamines d’alabastre.
Materials emprats:
Per construir la cúpula i fer que aquesta resistís es van haver fer una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arquitectura Gotica
  • Arquitectura gotica
  • arquitectura gotica
  • Arquitectura gotica
  • Arquitectura Gótica
  • arquitectura gotica
  • Arquitectura gotica
  • la gotica de arquitectura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS