La bogeria

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (541 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 20 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Un fragment del llibre LA BOGERIA, podem veure com podríem fer el comentari, s’explica la vida de Narcís Oller i característiques de la bogeria.

Aquest fragment forma part de La Bogeria del'autor Narcís Oller, nascut a Valls el 1846 i mort a Barcelona el 1930. Estudià dret a Barcelona, acabant la carrera el 1871. Treballà com a funcionari de la Diputació de Barcelona i, més tard,s'instal·là com a procurador dels Tribunals. Tot i la seva feina també va ser considerat el creador de la novel·la catalana moderna i el primer gran novel·lista de la Renaixença.
La bogeria va serescrita durant l’estiu de 1898, però no va ser publicada fins l'any 1899. És una novel·la estructurada en tres parts i dividida en nou capítols on ens explica la vida d'en Daniel Serrallonga i de laseva malaltia. La novel·la estava inspirada en un client de Narcís Oller, en Pere Nanot i Renart. Al principi la novel·la s’anava a dir el Boig; però després va veure que es feia un estudi de lamalaltia i ho va acabar anomenant la Bogeria.

El fenomen clínic de la bogeria, s’havia fet molt popular degut al gran augment de casos d’ençà tot el període de revolució industrial; van aparèixer moltesmalalties mentals i a la lleugera es pronosticava com a bogeria.

A La bogeria trobem trets pròpiament naturalistes com ara el determinisme universal; la vida de Daniel Serrallonga ve determinada pelmedi i per l'herència (pare dement i suïcida, mare mística i histèrica, una germana geperuda i epilèptica i una altra que gairebé era nimfòmana). A la novel·la és fa un estudi psicològic de lamalaltia mental i de les conseqüències socials d'aquest fet en la persona de Daniel Serrallonga segons tres punts de vista: el de narrador, que a la vegada també és un personatge; el de l’Armengol, i el deldoctor Giberga amb una actitud científica.
Trobem molts elements pròpiament realistes, com seria l’objectivitat, el grau de descripcions i moltes vegades un llenguatge col·loquial depenent de qui...
tracking img