La Cel·lula -biologia-

Páginas: 4 (815 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2013



1.1 LA CÈL·LULA: LA UNITAT BÀSICA DELS ÉSSERS VIUS

La cèl·lula és la unitat bàsica de l'estructura i el funcionament dels éssers vius.
Les cèl·lules es nodreixen, produeixen i eliminensubstàncies de rebuig, es reprodueixen i es comuniquen amb l’entorn. A més, les cèl·lules contenen al nucli la informació genètica necessària per a la vida i per a la perpetuació de l’espècie.

1.2DIMENSIONS I FORMA DE LES CÈL·LULES

Les dimensions de les cèl·lules són molt variades. La majoria fan entre 5 µm i 50 µm, i cal un microscopi per observar-les. Tot i així, n'hi ha que, com lesd'algunes algues, els òvuls de gallina i les neurones de calamars, es poden veure a simple vista.
Les dimensions de les cèl·lules són independents de les dimensions dels organismes. Els organismes més granstenen més nombre de cèl·lules, però no cèl·lules més grans.
La forma de les cèl·lules és molt variada i està relacionada amb la funció que fan. Així, la forma allargada de les cèl·lules muscularsen facilita la contracció; les neurones tenen prolongacions per comunicar-se amb altres cèl·lules nervioses; les cèl·lules dels estomes de les fulles tenen forma de ronyó per tal d'obrir i tancarl'estoma i permetre l'intercanvi de gasos, etc.

EL DESCOBRIMENT DE LA CÈL·LULA

El descobriment de la cèl·lula no va ser possible fins que l'holandès Zacaries Jansen va inventar el microscopi, l'any1590.
El 1665, el científic anglès Robert Hooke va publicar les seves observacions sobre teixits vegetals, fetes amb un microscopi construït per ell mateix. Més endavant, a la seva obra Micrographia,Hooke explica com va examinar una làmina molt prima de suro al microscopi i va observar que estava formada per unes unitats semblants a les cel·les d'una bresca; per això les va anomenar cèl·lules.Un contemporani de Hooke, Antonie van Leeuwenhoek, amb un microscopi una mica més perfeccionat va ser el primer d'observar protozous, espermatozoides, llevats i bacteris.
El 1839, dos científics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • biologia cèl·lula
  • Biologia La Cèl·Lula
  • Cel·lula
  • La Cèl·Lula
  • La cel·lula
  • La Cel·Lula
  • Cel·Lula
  • Cèl·lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS