La Corona

Páginas: 12 (2773 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
La monarquia parlamentària (forma de govern)

Article 1.3 CE 1978: 3. La forma política de l’Estat espanyol és la Monarquia parlamentària.

Forma d’estat: estat social i democràtic de dret
Forma de govern: monarquia parlamentària. De fet, la forma de govern és el parlamentarisme, i la monarquia aquí n’és una variant.

La monarquia només podria ser una forma d’estat si fos monarquiaabsoluta (la voluntat de l’estat és la del rei, que és el sobirà).
Amb la monarquia constitucional o parlamentària, la monarquia només serveix per precisar les relacions entre òrgans constitucionals, ja que es tracta d’un òrgan previst a la CE.

Corona òrgan constitucional de l’Estat. El titular n’és el rei.

2 característiques: és un òrgan constitucional
és una institució amb funcionseminentment
simbòliques i representatives de l’Estat.

La Corona, òrgan constitucional

Els poders i els òrgans de l’Estat tenen el seu fonament en la sobirania nacional del poble espanyol (article 1.2 CE).

La qualificació de constitucionals s’aplica als òrgans públics que són element necessari i indefectible d’un determinat estat, de manera que la seva desaparició o transformacióimplicaria un canvi en l’estructura mateixa de l’estat. Aquesta rellevància substantiva té com a efecte que sigui la Constitució la que de manera directa en reguli la configuració, les funcions i les relacions amb altres òrgans.

La Corona la CE en regula directament i minuciosament l’estatut orgànic i funcional
és un òrgan fonamental ja que qualifica la forma política i constitueix una de lesinstitucions de l’estructura substancial de l’estat (la més alta instància).

És un òrgan constitucional i únicament ho és i ho pot ser en l’estat constitucional democràtic; és un òrgan constituït, que té a la CE el fonament últim de la seva existència, de la seva legitimació i de les seves funcions.

Funcions simbòliques i representatives

La conciliació de la monarquia amb la democràcia té 2conseqüències importants:
1. Monarquia expressa únicament un tipus o una modalitat de cap d’estat
2. La Corona s’estructura com a òrgan autònom, és a dir, no està integrada en el poder executiu i no exerceix funcions de govern o de direcció política.
La constitucionalització de la Corona com a òrgan autònom clou el procés de separació del cap de l’Estat respecte del poder executiu.
Integratpel Govern i l’Administració
Es converteix en una institució autònoma i general de l’Estat

La Corona es caracteritza per:
• Ser hereditària
• Vitalícia
• Situar el rei en una posició d’absoluta irresponsabilitat jurídica i política

Aquests trets (la no-electivitat i la irresponsabilitat)marginen el rei del procés d’adopció de decisions polítiques.

Una interpretaciósistemàtica de la CE permet concloure que la Corona és configurada com una institució amb funcions simbòliques i representatives.

La funció moderadora i arbitral segons les atribucions que s’atorguen al rei només li permeten un acte propi: la proposta de candidat a president del Govern (99.1 CE). Llevat d’aquest cas, la Corona no intervé amb actes jurídics propis en l’exercici de la funció de ladirecció política.

La CE regula les funcions del rei des de criteris molt atents a les exigències del principi democràtic i, per tant, la desplaça del poder executiu i la desapodera de funcions de direcció política.

LA SUCCESSIÓ

57.1 CE

Dinastia: família en la qual es perpetua, a través de l’herència, el títol de rei.
La dinastia actual és històrica, els seus antecedents es remunten unparell de segles enrere i la seva permanència a l’Espanya moderna només té els parèntesis del regnat d’Amadeu de Savoia, la Primera i la segona repúbliques i la dictadura franquista.

Franco i les corts franquistes decidiren nomenar successor en la suprema autoritat de l’estat, a títol de rei, Joan Carles de Borbó, membre de la dinastia històrica però no hereu legítim segons les normes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la corona
  • Coronas
  • Corona
  • coron
  • Coronado
  • corona
  • Coronas
  • La corona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS