La dialèctica social (català)

Páginas: 9 (2098 palabras) Publicado: 3 de enero de 2012
PAC 1- La dialèctica social
Anàlisi sociològic sobre l’article del Pais.com del 18/08/2010 “Francia inicia la polémica expulsión de 700 gitanos” i l’article del diari Avui+el Punt (avui.elpunt.cat) del 28/08/2010 “L’associació de gitanos de Catalunya acusa França de fer deportacions que recorden l’època nazi”
“Liberté, Egalité et Fraternité”. Així es reivindicaven els drets humans durant larevolució social a França que va tenir lloc al 1789 i va aconseguir derogar l’antic règim monàrquic que governava el país. Un país bresol dels drets democràtics que i socials que a dia d’avui analitzem des d’una perspectiva totalment contrària: la expulsió de poblats sencers de “gitanos” que habiten a França.
En primer lloc, m’agradaria aproximar el meu anàlisi al col.lectiu o col.lectius elsquals fa referència aquests dos texts. Independentment a la meva opinió personal al respecte , intentaré posar-me les “ulleres de sociòleg” per analitzar aquesta situació sense tenir en compte les estructures i els valors de la meva pròpia consciència. En un exercici d’abstracció i quasi de alienació personal (força difícil, he d’admetre).
Inicialement, cal que aproximent la realitat espaial itemporal.
Els fets transcórren a França, país semipresidencial republicà governat actualment pel president Nicolàs Sarkozy (nascut a Budapest al 1928) i el seu partit conserador (UMP(1)).
França és un país membre de la Unió Europea, de la ONU (2) i de la OTAN (3), així com d’altres associacions internacionals. Amb capital a París, compte amb 64,5 milions d’habitans. És un país amb alta immigració,un de cada quatre habitans és estranger (1999, 23% de la població, www.ambafrancees.org).
Aquest sistema republicà i democràtic és el que estructura la societat francesa amb tota una sèrie d’institucions, normes i lleis que són “integrades” i en les quals es socialitzen la majoria de la població (que constituirien el que anomenaré la “societat majoritària dominant francesa”). En aquest contextetrobaríem altres minories socials o ètniques com la que s’esmenta en els articles que comentaré a continuació.
En aquest cas trobem una societat dominant que poseeix el poder coercitiu de les institucions i les lleis del país i la seva realitat (“cosmovisió dominant”, segons Peter L. Berger) i a altres cultures diferents o contra-societats que poseeixen un distanciament normatiu i cognoscitiurespecte a la societat dominant. En aquest cas ens centrem en la col.lectivitat formada per comunitans d’ètnia gitana i orígen bulgar o rumanés.
Començant l’anàlisi del primer article de elpais.com el títol de la mateixa ens introdueix la “polèmica expulsió de 700 gitanos”. “Polèmica” perquè aquesta acció ha desatat una sèrie de debats i accions tants interns com externs al país sobre la licitato il.licitat de la mateixa, així com les repercusions de caire humà i social i s’estan donant.
El govern francés ha decidit aquesta mesura d’expulsió contra els “poblats il.legals” de “gitanos rumans i búlgars”. Què considera il.legals? I fora de la legalitat? I què es considera legal a França? La resposta a aquestes preguntes té la seva explicació al seguiment de l’estructura social del país:l’acatament de les lleis establertes pels que tenen el poder i la legitimitat, el pagament d’impostos establerts, etc. Una estructura social seguida i integrada per la “societat majoritària dominant francesa” i de la que sembla “ a priori” que les poblacions d’etnia gitana no comparteix, o al menys això assegura el govern francés i per això etiqueta a aquestes poblacions com a “poblacions il.legals”.I parlem de la postura que està adoptant el govern francés. En aquest cas, com a partit conservador, els seus dirigents, tant el president Sarkozy com el ministre d’interior Brice Hortefeux, així com altres governants estan adoptant una postura determinada, al cap i a la fi, un rol que segueix la direcció que s’espera dintre del partit al que un bon dia van decidir pertànyer. Potser inclús...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catala dialectes
  • Dialectos Sociales
  • Dialectes Catal
  • El Dialecto Catalan
  • VARIANTES SOCIALES DE UN DIALECTO
  • Variaciones sociales del dialecto
  • Resum dialectes català
  • Els Dialectes Catala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS