La dictadura de primo de ribera

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (380 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 14 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
La Dictadura de Primo de Ribera 1923-1930
Primo de Ribera va donar el cop d’Estat a Barcelona, aquest va prometre que quan els problemes d’Espanya es resolguessin tornaria el poder als civils, aixòva provocar que tingués poca oposició. Primo de Ribera va tenir suport dels partits conservadors i liberals. Va suprimir la Constitució del 1816, la mancomunitat, tot lo referit a Catalunya, elssindicats i els partits polítics. La dictadura de Primo de Ribera va ajudar que prosperes gràcies a la poca oposició i a la bona economia. A més al 1925 va acabar amb la guerra del Marroc, amb eldesembarcament d’Alhucemas. A partir d’aquí encara que solucionarà tots els problemes Primo de Ribera segueix el poder. Crea el partit, la Unió Patriòtica, forma un Directori civil, un govern que barrejavapolítics i militars i fa una crida als partits conservadors. Agafa com a model d’Estat el de l’Italia Feixista. Exalta el nacionalisme.
El 1929 es va organitzar l’Exposició Internacional de Barcelona perdemostrar els èxits de la dictadura a l’estranger. Això li va donar un gran prestigi.
El crak del 29 va provocar l’enfonsament de la dictadura, davant la gran oposició, la pèrdua de suport i lafalta de confiança. El 1930 dimiteix.
Alfons XIII encarregarà Damaso Berenger fer un govern de coalició en el qual participin tots els partits polítics. Aquest fracassa, ja que només acudiran partits dedretes i monàrquics. Els partits republicans, nacionalistes i d’esquerres no voldran formar part, ja que per una part estaven en contra de la monarquia i perquè el rei queda desacreditat a causa queva donar suport a la dictadura. En el pacte de Sant Sebastià, en aquest pacte es comprometen a no formar part de l monarquia i a més s’uniran per enderrocar-la i crear una república.
L’almirall Aznarva ser enviat per Alfons XIII per convèncer, però no ho aconsegueix. El 1931 es celebren les eleccions municipals per elegir alcaldes i els municipis. Aprofiten això van aprofitar per saber que...
tracking img