La fam al món

Páginas: 7 (1690 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2014
Conseqüències de la fam
La fam és l'absència crònica de menjar i està lligada a la pobresa, així es dóna en l'anomenat Tercer Món. La personificació en la mitologia romana és Fames.
També pot haver-hi fam en regions concretes per desastres naturals que arruïnen les collites. De fet, el fenomen acostuma a anar lligat a la pobresa perquè són els països menys desenvolupats els que més pateixenles conseqüències de tempestes, sequeres, etc.
Factors que causen la fam:
El deute extern dels països pobres: Entre l’any 1960 i el 1970 el Sud va ser persuadit perquè s’endeutés i aconseguís així més recursos per sortir de la pobresa. L’objectiu oficial dels préstecs del Nord era, doncs, finançar el desenvolupament. Però la declaració oficial sol distar dels objectius reals. I en aquest cas tambéva ser així. Els països rics van deixar diners al Sud amb la intenció de seguir controlant les seves economies després de la seva independència.
L’especulació alimentària: Especular és adquirir un determinat producte no amb l’objectiu de gaudir-ne sinó amb el de vendre’l de nou aprofitant les fluctuacions del seu preu. Això és precisament el que està succeint en el mercat d’aliments, on elsinversors especulen i provoquen que els preus pugin per sobre del seu valor real.
La febre dels agrocombustibles: En la variació de preus de les matèries primeres hi tenen també molt a veure elsagrocombustibles. Davant l'encariment continuat del preu del petroli, estàaugmentant la rentabilitat dels agrocombustibles, cosa que vol dir que cal dedicar més matèria primera cap a aquest sector.
Les malespractiques d’algunes grans corporacions multinacionals i transnacionals: Moltes de les grans empreses multinacionals i transnacionals acumulen un poder enorme. És per això que també s'han de considerar responsables del manteniment de la situació de pobresa existent al tercer món i com a causants de la fam.
Els corruptors i els corruptes: No totes les causes del problema de la fam al món estanproduïdes per la intervenció i el caràcter egoista de les grans potències i els governs rics del Nord (tot i que sí la majoria). Com veurem a continuació, també hi ha causes que són internes i responsabilitat dels mateixos països pobres.
El Sud és ple de governants poc patriotes, poc humils i molts menys transparents, que prefereixen enriquir-se a través de la corrupció abans que lluitar per treurede la pobresa als seus ciutadans.
El procés de descolonització i independencia de les colònies: La descolonització va començar durant la segona meitat del segle XX, després de la Segona Guerra Mundial. Els països del Nord, davant uns moviments socials locals cada vegada més potents i perillosos que reclamaven el dret a la llibertat dels seus pobles, van abandonar les colònies i les hi vanfacilitar la independència. Aquest procés no va ser sempre tant sencill ja que en algunes regions van esclatar guerres i conflictes per l'alliberament.
Cambi climàtic: Queda clar que les causes més importants que provoquen la fam al món són conseqüència de l'acció de l'home. Tot i això, també cal esmentar, si el que es vol és fer un anàlisi rigorós de la situació, altres causes naturals.
Períodes de lafam històrics
Segle V: amb l'atac dels bàrbars i el malbaratament de la collita, va esdevenir-se la fam a Roma, amb un descens demogràfic de gairebé el 90%
Segle IX: fam que va destruir la civilització maia
1315: Gram fam europea
1630: Fam a Decca, amb 2 milions de morts
1696: la fam a Finlàndia mata gairebé una tercera part de la seva població
1770: Fam a Bengala, amb 10 milions de morts1845: Gran Fam Irlandesa
1921: Fam a l'Imperi Rus (pels volts del Volga, parts d'Ucraïna i del sur de Rússia, amb uns 5 milions de morts.
1932-1933: Holodomor: La fam d'Ucraïna o genocidi d'ucraïnesos a mans del règim estalinista. Els càlculs més recents d'historiadors, sobre la base de fonts dels arxius soviètics, indiquen un nombre d'entre 3 a 3,5 milions de morts, sense comptar els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fama
  • Fam
  • fama
  • la fama
  • Fama
  • fama
  • fama
  • Fama

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS