La filosofia explicada a mi hija. capítulo 3

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (870 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
La filosofia explicada a mi hija. Capítol 3.
Resum:
Per a molts filòsofs no existeix diferencia entre una vertadera idea i una idea vertadera, ja que una vertadera idea es una idea vertadera.Tampoc sabem com verifiquem les idees ni com examinar-les per saber si son vertaderes o falses.
Ens servim dels llibres, diaris, conversacions, el telèfon, l’ordinador, etc, per a trobar o transmetre lesidees. Tot això té en comú les paraules. Arribem a les idees a partir de les paraules i les seves combinacions. El paper del llenguatge es essencial. La filosofia es constitueix per paraules, frases illibres, per tant es tracta d’una activitat vinculada als discursos. També existeixen altres disciplines que s’associen als discursos i les paraules, com la literatura i la poesia, o la història i lageografia.
Esopo, va ser autor de faules de l’Antiguitat, i deia: <<La llengua es la millor i la pitjor de les coses>> (això significa que la llengua pot fer el be o el mal, i que pertant pot dir coses vertaderes o falses). Les paraules poden guiar o desviar, informar o enganyar, poden mentir o dir la veritat. Per tant la filosofia es serveix de les paraules, però a la vegadadesconfia d’elles. Però aquestes son els únics instruments dels que disposem per avançar en la recerca de les idees vertaderes i les falses. Les idees falses que procedeixen de les paraules son lesil·lusions i els problemes que els filòsofs intenten descobrir i evitar. Els filòsofs pretenen construir frases que expressin les idees amb exactitud. La condició es que aquestes frases tinguin un ordre en elllenguatge i en la sintaxi (estructura). Sense aquestes dues coses es impossible dir res. Per a tenir una idea del que s’ha d’examinar, hem de tenir una frase correctament construïda, i aquesta frasea de contenir una idea vertadera. La veritat es una propietat de les frases, i hem d’observar com estan construïdes i veure si tenen o no tenen sentit.
Abans de saber si una idea es vertadera o...