La guerra freda

Páginas: 7 (1669 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2015
 La guerra freda
Situació internacional extremadament tensa en la què les dues potències iniciaren una cursa d’armaments i una actitud bel·ligerant, manifestada en conflictes localitzats, vinculats a la descolonització a alineament dels nous Estat sorgits d’aquesta, dins la política de blocs. Abasta des de la fi de la IIª Guerra Mundial fins la derrota nord-americana al Vietnam (1975). Malgratque fins la desaparició del bloc comunista (1989-1991) no es pot donar com a definitivament liquidada.
Els seus conflictes són:
a.       la Guerra de Corea (1949-50), el resulta de la qual és la divisió , a partir del paral·lel 38 en dos Estats rivals, el Nord comunista i el Sud capitalista.
b.      la Guerra del Vietnam (1954—1975). Antiga colònia francesa, s'enfronten el Sud, capitalista ambintervenció dels EUA (van arribar a combatre 510.000 soldats americans el 1968) contra el Nord comunista, amb victòria final d’aquest darrer que reunifica el país.
c.       les guerres àrabo-israelianes, lligades a la creació artificial de l’estat d’Israel, recolzat primer per les expotències colonials i després també pels EUA; front als emergents Estats àrabs, amb ajut soviètic, que usen elpetroli com arma estratègica de llurs reivindicacions territorials sobre Palestina.
d.      Polònia i Hongria (1956), nacions del bloc socialista, afectades per la desestalinització, inicien experiències liberals no tolerades per 1’URSS que intervé militarment a Hongria, com ho farà a través del Pacte de Varsòvia el 1968 a Txecoslovàquia (experiència vers el “socialisme democràtic” osocialdemòcrata).
e.       Cuba i la crisi dels míssils (1962), motivada pel recolzament soviètic a F. Castro, revolucionari cubà que enderrocà el règim corrupte filonordamenicá del dictador Batista el 1959. El secretari general del PCUS i màxim estadista de l’URSS; Khruixtxov promet armament nuclear al nou règim de l’illa, mentre el president deis EUA, Kennedy s’hi oposa frontalment. Finalment, els sovièticsvan cedir a canvi del compromís nord-americà de no interferir en els assumptes interns cubans. L’acord es fa al marge del propi Castro i sense pràctica intervenció de l’ONU, però serveix per establir les bases de l’anomenada ”coexistència pacífica” entre els dos blocs, atesa la situació d’empat militar d’ambdós, essencialment respecte l’armament atòmic (“equilibri del terror”).
 

ACTIVITATS1. Per què el món que va sorgir després de la IIª Guerra Mundial s’anomena bipolar?
Després de la IIª Guerra Mundial el món s’anomena bipolar perquè es va dividir en dos parts. Una d’elles era la parts dels Estats Units i l’altre la de l’URSS, que en aquell moment eren els països més potencials. Els Estats Units era un estat capitalista i l’URSS un estat comunista. Tots dos van voler posar el seumodel a tot el món i això va portar una confrontació.

2. Quan, per què i a què es va donar el nom de teló d’acer? Qui el va donar?
Es va donar el nom de teló d’acer quan va acabar la IIª Guerra Mundial, a partit dels anys de la guerra freda. Perquè Europa es va dividir en dues part. Entre els països occidentals i els països socialistes de l’est d’Europa i de l’URSS. Es va donar el nom a lafrontera física i sobretot ideològica en la que Europa estava dividida. El nom el va donar l’ex Primer Ministre britànic Winston Churchill.

3. Per què es considera Alemanya com l’expressió genuïna del món bipolar després de la IIª Guerra Mundial?
Alemanya es considera com l’expressió genuïna del món bipolar perquè es va dividir en quatre parts. Es va dividir entre França, Gran Bretanya, EstatsUnits i l’URSS. Com era molt difícil la convivència, ja que tres països eren capitalistes i un era comunista Alemanya es va dividir en dues parts la República Federal Alemanya capitalista i la República Democràtica Alemanya comunista. Després la seva capital, Berlín, que estava en la zona soviètica (RDA), també es va dividir en quatre parts i amb els mateixos països. Va tornar a passar ho...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda
  • guerra freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS