La Inquisició

Páginas: 15 (3542 palabras) Publicado: 8 de enero de 2013
Índex
1. Què era?
2. Origen: quan i qui la va crear?
3. Finalitat.
4. Evolució històrica.
4.1. Evolució històrica de la Inquisició a Espanya
5. Països on era present.
5.1. Inquisició Espanyola
5.2. Inquisició Romana
5.2. Inquisició Portuguesa
5.2. Inquisició a Amèrica
6. Els judicis de la Santa Inquisició catòlica
7. Els autos de fe.
8. Principals inquisidors. Els dominics.
9.Víctimes il•lustres de la Inquisició.
10. Instruments de tortura.
11. Opinió personal




1. Què era?
La Inquisició va ser la resposta de l'Església a les seves pròpies pors. Una Església que va oblidar a qui havia de servir, una Església massa mundana i bastant allunyada dels seus orígens. L'origen de la Inquisició va ser merament doctrinal: eren diverses institucions judicials eclesiàstiquesd'origen medieval que jutjaven les "desviacions" de la doctrina. Els que eren declarats culpables eren amonestats, però no era un tribunal processal, sinó un òrgan de control intern.
Les denúncies eren verbals i secretes, es comunicaven a la persona interessada, la qual havia de defensar-se personalment perquè els advocats no podien actuar en favor dels acusats d’heretgia.
Les penes per laheretgia de l’era medieval anaven des de multes, pelegrinatges, flagel•lacions, condemnes a galeres i presó perpètua fins a l’excomunió, que implicava la mort a la foguera. Es castigava als acusats amb brutals tortures i execucions, i els seus béns eren requisats. Les seves víctimes eren les "bruixes", els jueus, heretges, alquimistes, dissidents, homosexuals i qualsevol persona no grata al clergat.La paraula Inquisició significa pròpiament investigació. El procediment dirigit per un veritable tribunal, amb un jutge que "instrueix" cada assumpte, interrogant els testimonis aportats sota jurament, per tal de fer-los dir tota la veritat sobre ells mateixos i sobre els altres. La Inquisició doncs, com a procediment d'investigació, exigia testimoniatges, reclamava llistes de noms i es basava enel sistema de la delació.




2. Origen: quan i qui la va crear?
El papa Luci II la va fundar al 1184 a la zona de Llenguadoc (al sud de França) amb un document que establia la obligació dels bisbes de visitar, almenys dues vegades a l'any, la diòcesi pròpia per cercar-hi heretges, absoldre'ls o castigar-los. Finalment al 1237, Gregori IX va instituir inquisidors permanents i ambterritoris delimitats, que gradualment absorbiren les funcions inquisitorials dels bisbes. Al segle XVI, amb la incorporació de la inquisició romana, la competència primigènia de lluitar contra la heretgia es va estendre a d'altres camps, com per exemple la blasfèmia, la bruixeria, els pecats contra natura, l'adulteri, l'incest, etc.
3. Finalitat
La finalitat de la Santa Inquisició era vetllar per laintegritat dels costums i per la puresa de la fe cristiana, de combatre i castigar les heretgies (les idees que l'Església considerava falses).
Una heretgia era la negació pertinaç, després de rebut el baptisme, d'una veritat que s'ha de creure amb fe divina i catòlica, o el dubte pertinaç sobre la mateixa.
La seva finalitat en un principi no era el càstig del cos, sinó la salvació de l'ànima i pelmateix se li imprecava a que tractés de salvar-se per mitjà de la Confessió. Confessar-se culpable amb el Sant Ofici era obtenir el perdó. Però al final, acabaven torturant a la víctima, fent que confessés per a desprès matar-lo.

4. Evolució històrica
En la seva primera etapa (fins 1230), es denomina oficialment "Inquisició episcopal" perquè no depenia d'una autoritat central, sinó que eraadministrada pels bisbes locals. En 1231, davant el fracàs de la Inquisició episcopal, Gregori IX va crear mitjançant la butlla Excommunicamus la "Inquisició pontifícia", dirigida directament pel Papa i dominada per ordres mendicants, especialment els dominics. El fet que religiosos sota el control directe del Papa tinguessin al seu càrrec als tribunals, va ser un fre a la seva expansió, ja que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • inquisicio
  • Inquisicio
  • Inquisici N
  • Inquisici N
  • NUEVA INQUISICI N
  • Inquisici N En M Xico
  • Museo De La Inquisici N
  • Reflexio Sobre La Inquisicio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS