La Nevera De Xativa

Páginas: 3 (530 palabras) Publicado: 9 de enero de 2013
LA NEVERA DE XÀTIVA

DESCRIPCIÓ

La construcció de la nova nevera de la ciutat, situada cap al 1776, coincideix amb un moment de recuperació econòmica després d’haver patit les conseqüències dela derrota de la guerra de successió.

Al dir “nova nevera” ens referim al fet que documentació escrita dóna testimoni que el comerç i el consum del gel és important ja a la Xàtiva del s. XVI.Situada en la cota 199 de la serra de Vernisa, en un lloc de bon accés, coincideix amb la via que vertebra la vessant Nord del Castell en direcció est-oest, des de la muralla de Llevant a la de Ponent.De gran format. Té un diàmetre de 11 metres i una altura màxima de 15.2 metres. La capacitat es de 430 m3.

Situada en una vessant inclinada que es aprofitada per la seua construcció. Amb un vasexcavat parcialment a la roca i amb prolongació de murs i voltes a la part superior. La retirada de la roca del vas es va fer amb explosius. (Hi ha empremtes a la paret), fet que ens indica l’avançadacronologia.

Als anys vint moltes teules de la volta van ser retirades així com la fornícula on es trobava la imatge de la Verge de les Neus. Tot açò i el pas del temps, va provocar l’afonament dela volta.

La reconstrucció de la nevera iniciada a l’any 2000, va intentar mantindre el caràcter de construcció antiga. La volta , de rajoles massisses, disposades a soga, eren les mateixes que lesque es varen trobar als enderrocs. El desaigüe, que té aproximadament 32 m., està excavat a la roca en un tram des de el cos de la nevera fins als 14m., mentre que la resta es de maçoneria i sostretriangular fet amb lloses de pedra.



EL COMERÇ DEL GEL

L’activitat de la neu i del gel són activitats econòmiques pre-industrials.

El comerç del gel es va desenvolupar durant el períodeanomenat “La xicoteta Edat del Gel” i que es produeix des de finals del segle XVI fins la meitat del s. XIX. És època de grans nevats, on les temperatures són més baixes que les actuals.

L’arribada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nevera
  • Comodato de neveras
  • Manual De Neveras
  • Ecodiseño De Nevera
  • Neveras Del Futuro
  • nevera
  • tica Bancolombia y las neveras 1
  • Neveras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS