La nit estelada

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 9 (2087 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
ANÀLISI D'UNA OBRA PICTÒRICA: LA NIT ESTELADA

1. CLASSIFICACIÓ DE L’OBRA

Títol: LA NIT ESTELADA
Autor: Vincent Van Gogh
Cronologia: 1889
Estil: post-impressionisme
País: Holanda
Estat actual: Museu d’Art Modern (Nova York)

2. DEFINICIÓ ESTILÍSTICA I CONTEXT HISTÒRIC

A partir de 1850 Europa experimenta un gran desenvolupament polític, social, industrial i tecnològic. És elperíode d’expansió del vaixell de vapor i el ferrocarril, es generalitza l’ús de l’electricitat i es realitzen importants avenços mèdics.
Es també el període de consolidació dels Estats liberals constitucionals, del sorgiment de nous Estats com Itàlia i Alemanya, de l’expansió del moviment obrer, de millores del nivell de vida i d’un gran creixement demogràfic. Tots aquests factors porten a una segonaRevolució Industrial.
En el s.XX Europa domina la economia i la política mundial, on hi ha un colonialisme estès per Àfrica i Àsia, el comerç mundial es multiplica, s’imposen les polítiques proteccionistes, i els nous descobriments es posen al servei de l’agricultura, la indústria, el transport, la societat i la política. D’altra banda, hi ha un augment dels conflictes socials a Europa.
Françaes converteix en unes de les gran potències i en el centre de l’art mundial. En el segle XIX, es troba sota un sistema republicà que està sota el comandament de Napoleó III.
La guerra Franco-Prussiana (1870-1871) suposa la derrota de Napoleó III i finalment, provoca la III República que acompanya a una estabilitat política a França, afavoreix al desenvolupament econòmic i a una expansiócomercial i colonial.
De la seva banda Gran Bretanya estava immersa en l’Etapa Victoriana i centrada en la seva expansió colonial. Gran Bretanya es convertirà en la primera potència mundial gràcies a la seva estabilitat política, la seva fortalesa econòmica, el seu desenvolupament industrial i la seva expansió comercial i colonial.

El terme Post-Impressionisme fou usat per primera vegada l’any 1910,per part de l’artista i crític d’art Roger Fry, formant part del títol d’una exposició a Londres, on es mostraven les diferències i semblances de les obres dels artistes dels 1890’s, i que es va dir: Manet i el Post-Impressionisme.
Sobretot, destaca la idea de que tots continuaven el camí iniciat per l’impressionisme (usant colors vius, aplicant la pintura amb pinzellades ràpides i pastoses,tractant temes quotidians..), però canviant i avançant en les limitacions que aquest tenia: van començar a emfatitzar les formes geomètriques dels objectes, a distorsionar les imatges amb efectes expressius, i a usar colors arbitraris.. fins i tot, malgrat els pintors es coneixen entre ells, pintaven en zones molt diverses i s’interessaven per coses diferents.

Vincent Van Gogh (1853-1890), és undels artistes més importants i que més va influir en les avantguardes i en la pintura del segle XX.
Va néixer a Groot-Zundert, Holanda. Creix en un ambient religiós i intel·lectual i ja des de petit mostra un caràcter mancat de confiança en si mateix i emocionalment variable. Decideix dedicar-se a la pintura amb 27 anys, després d’una etapa plena d’obstacles. Va quedar-se a Bèlgica estudiant art iva decidir donar felicitat creant.
L’any 1886 coneix a París a diversos impressionistes:: Pissarro, Monet, Gauguin..que el fan aclarir la seva paleta i a pintar amb pinzellades curtes pròpies dels impressionistes. Era difícil tractar amb ell, i sumat a les llargues discussions nocturnes i a l’activitat frenètica de pintar, va anar minvant la seva salut.
Quan es muda a Arlés, funda una escolad’art on només hi va anar Gauguin, amb una estada d’un mes i mig a causa d’un episodi violent que va fer que al 1889 Van Gogh acceptés d’entrar a l’asil de malalts mentals de Sant Rémy.
Un any després semblava que estava molt millor, i va decidir anar a viure a Auvers-sur-Oise, sota supervisió. Dos mesos després, es va disparar un tret i, passats dos dies d’agonia, va morir.
Coneixedor de la...
tracking img