La nit estelada

Páginas: 9 (2087 palabras) Publicado: 13 de junio de 2011
ANÀLISI D'UNA OBRA PICTÒRICA: LA NIT ESTELADA

1. CLASSIFICACIÓ DE L’OBRA

Títol: LA NIT ESTELADA
Autor: Vincent Van Gogh
Cronologia: 1889
Estil: post-impressionisme
País: Holanda
Estat actual: Museu d’Art Modern (Nova York)

2. DEFINICIÓ ESTILÍSTICA I CONTEXT HISTÒRIC

A partir de 1850 Europa experimenta un gran desenvolupament polític, social, industrial i tecnològic. És elperíode d’expansió del vaixell de vapor i el ferrocarril, es generalitza l’ús de l’electricitat i es realitzen importants avenços mèdics.
Es també el període de consolidació dels Estats liberals constitucionals, del sorgiment de nous Estats com Itàlia i Alemanya, de l’expansió del moviment obrer, de millores del nivell de vida i d’un gran creixement demogràfic. Tots aquests factors porten a una segonaRevolució Industrial.
En el s.XX Europa domina la economia i la política mundial, on hi ha un colonialisme estès per Àfrica i Àsia, el comerç mundial es multiplica, s’imposen les polítiques proteccionistes, i els nous descobriments es posen al servei de l’agricultura, la indústria, el transport, la societat i la política. D’altra banda, hi ha un augment dels conflictes socials a Europa.
Françaes converteix en unes de les gran potències i en el centre de l’art mundial. En el segle XIX, es troba sota un sistema republicà que està sota el comandament de Napoleó III.
La guerra Franco-Prussiana (1870-1871) suposa la derrota de Napoleó III i finalment, provoca la III República que acompanya a una estabilitat política a França, afavoreix al desenvolupament econòmic i a una expansiócomercial i colonial.
De la seva banda Gran Bretanya estava immersa en l’Etapa Victoriana i centrada en la seva expansió colonial. Gran Bretanya es convertirà en la primera potència mundial gràcies a la seva estabilitat política, la seva fortalesa econòmica, el seu desenvolupament industrial i la seva expansió comercial i colonial.

El terme Post-Impressionisme fou usat per primera vegada l’any 1910,per part de l’artista i crític d’art Roger Fry, formant part del títol d’una exposició a Londres, on es mostraven les diferències i semblances de les obres dels artistes dels 1890’s, i que es va dir: Manet i el Post-Impressionisme.
Sobretot, destaca la idea de que tots continuaven el camí iniciat per l’impressionisme (usant colors vius, aplicant la pintura amb pinzellades ràpides i pastoses,tractant temes quotidians..), però canviant i avançant en les limitacions que aquest tenia: van començar a emfatitzar les formes geomètriques dels objectes, a distorsionar les imatges amb efectes expressius, i a usar colors arbitraris.. fins i tot, malgrat els pintors es coneixen entre ells, pintaven en zones molt diverses i s’interessaven per coses diferents.

Vincent Van Gogh (1853-1890), és undels artistes més importants i que més va influir en les avantguardes i en la pintura del segle XX.
Va néixer a Groot-Zundert, Holanda. Creix en un ambient religiós i intel·lectual i ja des de petit mostra un caràcter mancat de confiança en si mateix i emocionalment variable. Decideix dedicar-se a la pintura amb 27 anys, després d’una etapa plena d’obstacles. Va quedar-se a Bèlgica estudiant art iva decidir donar felicitat creant.
L’any 1886 coneix a París a diversos impressionistes:: Pissarro, Monet, Gauguin..que el fan aclarir la seva paleta i a pintar amb pinzellades curtes pròpies dels impressionistes. Era difícil tractar amb ell, i sumat a les llargues discussions nocturnes i a l’activitat frenètica de pintar, va anar minvant la seva salut.
Quan es muda a Arlés, funda una escolad’art on només hi va anar Gauguin, amb una estada d’un mes i mig a causa d’un episodi violent que va fer que al 1889 Van Gogh acceptés d’entrar a l’asil de malalts mentals de Sant Rémy.
Un any després semblava que estava molt millor, i va decidir anar a viure a Auvers-sur-Oise, sota supervisió. Dos mesos després, es va disparar un tret i, passats dos dies d’agonia, va morir.
Coneixedor de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La nit estelada
  • Estelas
  • Nit
  • Nito
  • Nites
  • estela
  • nita
  • Estela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS