La Pell

Páginas: 5 (1105 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
La pell és el sistema teguminal més extens del cos. Representa entre el 7 i 20% del pes corporal. Està formada per 3 capes:
Epidermis → Capa més externa de la pell, formada per teixit epitelial de tipus escamós estratificat i no té vasos sanguinis ni terminacions nervioses. El seu grossor és diferent segons les zones corporals. És més gruixuda a les plantes dels peus i palmells de la mà,mentre que la pell de la cara és més fina. En aquesta capa es produeix una proteïna insoluble, la queratina, produida pels queratinòcits amb la finalitat de protegir.
Es compon de diferents capes:
Capa germinativa o basal
Capa espinosa
Capa granulosa
Capa lúcida
Capa còrnia
Dermis → És una capa de teixit conjuntiu, situada sota de l'epidermis. Conté vasossanguinis i linfàtics, terminacions nervioses, glàndules sebàcies i sudorípares i fol·licles pilosos. Està formada per dues capes:
Dermis papilar → s'utilitza per a la identificació.
Dermis reticular → conté xarxes de col·lagen que dóna a la pell força i elasticitat.
Hipodermis → És la part més profunda de la pell. Està formada per teixit conjuntiu adipós entrellaçada amb vasossanguinis. Serveix d'esmorteïment a les altres capes.

Fàneres cutànies

El pèl es un derivat cutani, compost per queratina i neix d'una depressió de la pell anomenada fol·licle pilós (cúmuls de queratina sola sense cèl·lules, recobert de cuticules, que es la part visible). La seva funció és la protecció i defensa. Consta de:
Tija → part visible. La capa més externa s'anomena cutícula.Arrel → Es inclosa al fol·licle pilós i presenta una dilatació anomenada bulb pilós. Cada fol·licle té una glàndula sebàcia que produeix seu. Per sota d'aquesta glàndula i inserit al fol·licle es troba el múscul erector del pèl, que quan es contrau, tira del pèl i es produeix el que es coneix com “pell de gallina”.
Les ungles són apèndix epidèrmics, formats per lamines aplanades dequeratina, calci i fosfor. A les ungles es distingeix les següents parts:
Làmina ungueal → Constituïda per queratina.
Arrel → Presenta una semilluna anomenada lúnula. Les ungles creixen a partir de cèl·lules epitelials situades sota la lúnula.

Les glàndules són un conjunt de cèl·lules amb activitat secretora. Existeixen diversos tipus de glàndules:
G. Sebàcies → Produeixenuna substància anomenada sèu dormada per lípids i algunes proteïnes que surten pels conductes excretors de la glàndula. Si el conducte de drenatge de la glàndula es bloqueja, dóna lloc a l'acne. Estan associades quasi sempre als pèls, excepte on alliberem seu (boca, glande i llavis menors). El sèu li dóna impermeabilitat a la pell.
G. Sudorípares → Produeixen la suor. Poden ser de dos tipus:1. Ecrines: Localitzades per tota la pell, sobre tot als palmells de les mans i plantes dels peus. Responen a l'estímul adrenègic i se sua quan s'està nerviós, a part de la calor. No estan associades als pèls.
2. Apocrines: Localitzades a les aixelles, mames i regió anogenital. El seu conducte excretor s'obre a un fol·licle pilós. La suor es més densa i d'olor característica.Involucrades en l'alliberació de feromones i associades als pèls.

Fisiologia de la pell i les seves fàneres

La pell té unes funcions fonamentals per a la vida, entre aquestes funcions tenim:
Protecció → Barrera defensiva davant l'entrada de microorganismes i ens protegeix de traumes físics degut a la resistència que presenta la capa còrnia. La queratina dorma una coberta protectora que ensdefensa de les agressions microbianes i dels agents irritants. L'augment de melanina ens protegeix davant les radiacions solars. A través del mantell àcid, neutralitza l'entrada de substàncies estranyes, actua com antisèptic i impedeix que la pell es ressequi. La pell també contribueix a la protecció del pèl i les ungles (cuticula).
Regulació termica → L'organisme ha d'adaptar-se tant a les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la pell
  • Pelle
  • La Pell Freda
  • La Pell Freda
  • La Pell Quemada
  • la pell de la memoria
  • la pell freda
  • LA PELL FREDA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS