la pesta

Páginas: 3 (664 palabras) Publicado: 21 de diciembre de 2014
LA PESTA
La pesta es una malaltia infecciosa-contagiosa potencialment epidèmica causada per Yestina Pestis, es un bacil aerobi que es transmet per les puces dels rosegadors infectats. També es potencomanar de persona a persona a través de les partícules infeccioses que una persona amb infecció pulmonar expulsa al tossir. S'encomana molt fàcilment en climes calorosos i humits.
HISTÒRIA
Escalcula que al llarg de la història han mort per culpa de la pesta més de 200 milions de persones, convertint-se així en la malaltia infecciosa més letal que ha existit fins avui.
La primera referènciaque tenim de la pesta es del segle VI, aleshores coneguda com la pesta de Justinià. Es va originar a Pelsium, a prop de l’actual canal de Suez, i va durar fins al voltant de l’any 700. Des del segleVIII fins al XIV Europa va estar lliure de malalties pandèmiques, degut a la disminució de la població com a conseqüència de les pandèmies anteriors. El segon brot es va produir a mitjans del segle XIV.Molts vaixells portaven a bord rates infectades i els pobles no deixaven entrar a la tripulació al poble per evitar el contagi però igualment algunes rates aconseguien sortir i contagiar alshabitants. Això va passar a Sicília i d’allà es va anar estenent la malaltia per Suïssa, els Balcans, França, Espanya i Portugal. Cap al 1348 la pesta va atravessar el canal de la Mancha i va arrivar aAnglaterra, Noruega, Escandinavia, Alemanya i Polonia. Es calcula que entre un terç i la meitat de la població europea va morir a causa d’aquesta malaltia. Finalment la tercera gran pandemia es va originara Xina al 1885 i des d’alla es va extendre per tot el mon. Ja nomes a l’India va causar més d’un milió de morts per any.
CAUSANT DE LA MALALTIA
El causant de la malaltia es la puça de la rata. Perque aquesta sigui infectant es necesari que hagi de patir un fenomen conegut com el “bloqueig”.
Una puça en condicions normals pica a un animal infectat i li succiona la sang que passa a l’estomac...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA PESTE
  • Pest
  • Pest
  • Pest
  • la peste
  • La Peste
  • Pesta
  • Pest

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS