La pilota valenciana

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1086 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
LA PILOTA VALENCIANA

QUÉ ÈS?

La pilota valenciana és l'esport de pilota autòcton del País Valencià. Dos jugadors o equips front a front competeixen a llançar-se una pilota amb la mà sota determinades regles, depenent de la modalitat, tals com que la pilota passe per sobre d'una corda o avance unes ratlles en terra.No se sap del cert l'origen de la pilota valenciana, tot i que hom elrelaciona amb el jeu de paume medieval francès, del qual derivarien també altres jocs de pilota, com la pilota basca o irlandesa, i les modalitats "a ratlles" d'arreu d'Europa.
Hi ha constància de la pràctica de la pilota als carrers de València ja al segle XIV, i al segle XVI hi hagué fins a 13 trinquets. El joc, però, s'esllanguí i fou abandonat per les classes altes, quedant només com a esport perles classes baixes, les quals el mantingueren als pobles. Fou un llarg abandó i dessenteniment que quasi el féu oblidar amb l'arribada del futbol i els cotxes als carrers.
Els anys 70 i 80, en aqueix moment de decadència i manca d'alicients, la pilota torna a ressorgir, i es pot dir que és gràcies a un pilotari, el Genovés I, el carisma del qual atrau nombrosos aficionats de volta al trinquet.
Aaquest fenomen s'uneix el procés autonòmic dels anys 80. La descentralització política encetada amb el nou règim facilita, el 1984, la independència de la Federació de Pilota Valenciana respecte de la Federación Española de Pelota, que només acull les modalitats basques. D'ençà que la presideixen persones que coneixen la pilota autòctona i la promouen amb l'organització de nombroses competicions degran part de les modalitats i amb la construcció de canxes de joc als nous instituts per a anar introduir el jovent en un esport que restava oblidat o minimitzat. També, de portes en fora, la FPV participa en l'organització dels Campionats Internacionals de Pilota amb els altres països amb un joc de pilota a ratlles.

MODALITATS

Escala y corda.
La pilota a utilitzar en aquesta modalitat ésla de vaqueta. La ferida es realitza des d'una pedra col.locada a un metre davant de la corda dins del camp del dau (en el meu dibuix pedra de ferir). El feridor bota la pilota i, jugant-la amb el palmell de la mà, la impulsa contra la muralla de l'escala (la paret de la dreta), des d'on, obligatoriament ha de colpejar-la per dalt d'una línia (en el dibuix línia de ferir) per tal que després debotar a l'escala caiga dins del Dau.

Frontó.
El joc es desarrolla en el frontó, que consta de canxa, contracanxa i zona per al públic.La pilota reglamentària és la de TEC, les partides oficials es disputarán a 50 tantos,
seran bones les pilotes que peguen en el frontis més amunt de la xapa de falta.

Raspall.
El raspall (raspot o raspallot) és una modalitat de pilota valenciana d'estildirecte que es caracteritza sobretot pel fet que no es juga a l'alt, és a dir, no importa el nombre de bots que efectue la pilota. Les seues regles exigeixen al jugador un gran esforç, ja que sovint haurà de jugar inclinat per colpejar la pilota arran de terra.

Largues.
El joc a llargues, a banda de ser el més antic, és el més arrelat amb la tradició clàssica.

En aquest joc són de menestertres senyals, normalment tres ratlles en terra. Aquestes són:

- la ratlla del saque, que marca el punt d'on el jugador trau la pilota

- la de la falta, que indica la fita que ha de passar la pilota treta pel saque

- la ratlla del rest, que hom diu la ratlla del quinze.

A llargues es juga al carrer; en tots els pobles on es practica aquesta modalitat hi ha un carrer on es juga.Galotxa.
La corda de galotxa es situa a la distància homologada, i el feridor es situa davall de la corda del mig. Per fer el "saque" el jugador solta la pilota per davant sense pegar-li ha de passar-la per dalt de la corda de galotxa i que caiga dins del dau. Els jugadors contraris la poden tornar de volea o al primer bot, sempre superant la corda del mig, i així alternativament fins que algun dels...
tracking img