La revolució russa i la urss

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 11 (2607 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 5 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Idees principals

La Revolució Russa procurà que Rússia passés entre el 1917 i el 1922 d’una autocràcia tsarista (monarquia absolutista) a ser el primer estat comunista del món.

La Revolució Russa es convertir en la primera revolució obrera més important de la història contemoprània.

La Revolució Russa condicionà la evolució de l’obrerisme internacional.

Lliçó fonamental del tema

Alpoder i la força d’un poble sols li cal una organització i ideologia clara per poder abatre qualsevol govern, per absolut que sigui. Mai s'ha d’abstenir el poble de les decisions d'un país, el poble té molt a dir.

Resum del tema

La Revolució Russa de 1917 fou un procés polític que abolí l'Imperi Rus governat per una autocràcia tsarista i, donà pas a la construcció de la URSS, el primer paíscomunista del món, organitzat en soviets, desprès de passar per una Guerra Civil.

La Revolució Russa es divideix en dues revolucions: la Revolució de Febrer, en la qual s'aconseguí l'abdicació del tsar Nicolau II i, la formació d'un govern provisional liberal (liderat primer per G. Lvov i desprès per Kerensky i els menxevics). Posteriorment trobem la Revolució d'Octubre o bolxevic, ja queforen els bolxevics el qui aconseguiren el poder i instauraren així la “dictadura del proletariat” que es convertí, passada la Guerra Civil, en el primer règim comunista del món.

La Revolució d'Octubre portà a una Guerra Civil (1917-1923), la qual enfrontà els bolxevics i l'exèrcit vermell contra l'exèrcit ex-tsarista i opositors al govern bolxevic. Els bolxevics en sortiren victoriosos i,d'aquesta manera iniciaren el procés de construcció d'un país comunista que anomenaren URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, 1922-1991) i que consistia en una confederació constitucional d'estats socialistes. Aquesta unió es fundà el desembre de 1922 quan la RSFS de Rússia (República Socialista Federada Soviètica de Rússia) s'uní a les repúbliques d'Ucraïna, Bielorússia i Trancaucàsia. LaURSS integrà nous països fins el 1940. El seu primer president fou Vladímir Ilitx Uliànov, Lenin, qui a la seva mort fou substituït per Iósif Stalin.

Cronologia bàsica

Gener 1905 - Revolució Russa de 1905.

2 de març 1917 - Nicolau II abdica. Es forma un govern provisional amb el primer ministre el príncep Lvov (amb assemblea constitucional).

3 d'abril 1917 - Lenin retorna del seu exili ipublica les seves “Tesis d'abril”.

7 de juliol 1917 - Lvov renuncia al càrrec i Kerenski esdevé el nou Primer Ministre.

1917 juliol-octubre - Aixecaments de bolxevics y tsaristes

1 de setembre 1917 - Es proclama la República a Rússia.

10 d'octubre - El Comitè Central Bolxevic aprova la insurrecció armada.

25 d'octubre 1917 - S'inicia la Revolució d'Octubre.

26 d'octubre - SegonCongrés de Soviets. Es proclama el govern dels soviets - El Consell de Comissaris del Poble - (dominat pels bolxevics i amb Lenin al capdavant).

1918 – 1921 - Guerra civil

Desembre 1922 - Creació de la URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques)

Biografia del personatge principal

LENIN

Vladimir Iltx Ulianov (1870-1924), més conegut popularment per Lenin fou segurament lafígura clau de la Revolució Russa de 1917 i, per tant, del gran canvi polític, social i econòmic que es donà a Rússia durant segle XIX. Lenin fou el gran líder del Partit Bolxevic i impulsà el primer sistema comunista del món al seu país.
Fill de família burgesa, estudià la carrera de dret i es relacionà des de ven jove en cercles marxistes, comunistes i d’obrers.

Fou membre del PartitSocialdemòcrata Rus i, posteriorment, es convertí en un dels màxims dirigents dels bolxevics. Recollí part de les seves idees a les seves Tesis d’Abril.
Apostà pels soviets com a formes de govern i, es basà molt en les idees de Karl Marx, el qual estudià de jove.

Lenin va contribuir amb les seves idees i paraules a la revolució del poble rus i a la transformació del seu país i del sistema. Fou el gran...
tracking img