La segunda guerra mundial cambio el rumbo de la historia

Páginas: 6 (1345 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2010
“La Segona Guerra Mundial canvià a l’any 1941? Per què?”
La Segona Guerra mundial durà sis anys (1939-1945) i tingué un abast mundial. Els dos bàndols enfrontats es trobaven repartits pels cinc continents. D’una banda tenim les anomenades potències de l’Eix (Alemanya, Itàlia i Japó) i per l’altre els aliats (Gran Bretanya, França, la URSS i els Estats Units).
Durant aquests sis anys de guerraes diferencien dues etapes, la primera caracteritzada per les victòries alemanyes(1939-1941) i la segona marcada per la creixent força dels aliats(1941-1945). L’any 1941 és punt d’inflexió en aquest conflicte armat. L’atac de Hitler a l’URSS per tots els fronts de l’est el 22 de juny i el bombardeig japonès a la flota nord-americana a Pearl Harbor el 7 de desembre va produir l’entrada en laguerra en el bàndol aliat de dos grans països: Estats Units i la Rússia soviètica.

La guerra va començar l’1 de setembre de 1939, quan sense prèvia declaració, les forces alemanyes, la Wehrmart amb el suport de la Luftwaffe van ocupar la major part de Polònia en una ràpida campanya (guerra llampec o blitzkrieg) completada el 29 del mateix mes amb la capitulació de Varsòvia. Per tal de garantir almàxim l’èxit de l’operació, Alemanya i la URSS havien signat un pacte l’agost de 1939 que preveia el repartiment de Polònia entre tots dos estats. Aquest esdeveniment bèl•lic va fer esclatar la Segona Guerra Mundial.
Davant aquests successos, el 3 de setembre Gran Bretanya, França, Nova Zelanda i Austràlia van declarar la Guerra a Alemanya. Malgrat aquesta proclamació, durant vuit mesos van tenirlloc un enfrontament limitat a les accions aèries i navals. La calma es va trencar , però quan a l’abril de 1940, l’exèrcit alemany va envair Dinamarca i Noruega. Encara que les tropes britàniques reaccionaren, primer amb afectius navals i més tard amb un cos expedicionari anglès, francès i polonès la superioritat Alemanya va obligar al 2 de maig a abandonar.
Un mes més tard, Alemanya atacava aHolanda, Bèlgica, Luxemburg i França. L’exèrcit britànic va haver de ser repatriat abans de caure en poder alemany.
França va haver de signar l’armistici amb Alemanya, el 22 de juny de 1940. El document acordava la divisió del país en dues zones al nord, ocupada pels alemanys i al sud governada pel règim col•laboracionista del mariscal Pétain (règim de Vichy) que conservava les colònies i laflota . No obstant, el general Charles de Gaulle, envià missatges de lluita fins l’últim moment, el 18 de juny: Francia ha perdido una batalla, pero no ha perdido la guerra. Nu estra patria está en peligro de muerte. ¡Luchemos todos para salvarla! ¡Viva Francia! .

L’estiu de 1940, només el Regne Unit i la Commonwealth continuaven lluitant contra les potències feixistes. Winston Churchill anomenataquell mateix any, primer ministre britànic va prometre al poble que no negociaria amb Alemanya. Poc temps després, Hitler va ordenar la invasió del Regne Unit i va començar la denominada Batalla d’Anglaterra. Els atacs aeris contra les ciutats i les instal•lacions britàniques no van cessar, però l’aviació britànic (Royal Air Force) va aconseguir rebutjar l’atac i destruir bona part de l’aviaciónazi, gràcies a la utilització pionera del radar. Alemanya no aconseguí la supremacia aèria i fracassà, Hitler renuncià, finalment a la conquesta de Gran Bretanya. Churchill digué:mai en un conflicte, tants homes van deure tant a tan pocs.
D’altra banda, els britànics portaren la guerra a l’Àfrica, amb l’ocupació britànica de les colònies italianes d’Eritrea i Etiòpia i posteriorment amb lainvasió de Líbia.
Itàlia va envair Grècia l’octubre de 1940, però els grecs amb l’ajut britànic van resistir. Davant d’aquesta situació Alemanya ajuda al seu aliat i ocupar Iugoslàvia i Grècia l’abril de 1941. El territori europeu de l’est quedava pla per la propera ofensiva Alemanya, la URSS.

Tot i què en aquesta primera fase, Estats Units no va participar directament en la guerra, si va fer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Segunda guerra mundial historia
  • Historiador de la Segunda Guerra Mundial
  • Historia Segunda Guerra Mundial
  • La segunda guerra mundial; una historia de las víctimas
  • Historia Segunda Guerra Mundial T
  • Textos De Historia De La Segunda Guerra Mundial
  • Cambios En El Mundo Despu S De La Segunda Guerra Mundial
  • CAMBIOS QUE HUBO DESPUES DE LA SEGUNDA GUERRA MUNDIAL EN EUROPA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS