La situación de los médicos españoles

Páginas: 81 (20131 palabras) Publicado: 19 de enero de 2011
INDEX

1. Introducció 2
2. Construcció de la Professió 3
1. Evolució històrica de la professió
2. Organitzacions mèdiques
3. Definició de la Professió 13
1. Codi de Deontologia (Col·legi de Metges de Barcelona, 2005)
2. Lleis i jurisdiccions
3. Ideologia
4. Estructura del Col·legi i les seves funcions 22
1. Estructura i funcionaments delcol·legi
2. Número de dones dins la medicina
3. Lloc i entorn de treball
4. Jurisdicció dens del COMB
5. Poder i prestigi, autonomia i control
5. Perfil Professional 33
1. Definició de la professió, funcions i responsabilitats
2. Número de professionals
3. Descripció del perfil professional
4. Tecnologies
5. Itineraris iperspectives professionals
6. Problemàtiques
6. Metodologia de la Investigació 45
7. Entrevistes 49
1. Metge de família
2. Professora UAB
3. Estudiant UAB
8. Conclusions 60
9. Bibliografia 64
ABSTRACT
1. INTRODUCCIÓ
La situació actual de la professió mèdica en la majoria dels països occidentals desenvolupats, Espanya inclosa, és, certament paradoxal. Peruna banda, els experts en sociologia de les professions proclamen un apogeu indiscutible del professionalisme i la gran majoria de les enquestes d’opinió reflecteixen una alta valoració dels metges per part de la població, molt per sobre d’altres col·lectius, essent una de les professió més apreciades i valorades. No obstant, per altre banda, la pròpia professió i la gran majoria dels metges enparticular no tenen una visió tant positiva, ja que són conscients de la pèrdua d’estatus que la seva professió viu.

Principalment, varem triar aquesta professió perquè juntament amb els advocats i sacerdots, és una de les més antigues. Ens crida l’atenció la seva organització i com aquesta aconsegueix coordinar als seus professionals. La importància dels metges en la nostre societat és primordial,ja que són uns dels principals impulsors de l’allargament però sobretot de l’augment de la qualitat de vida de les persones.

Per analitzar la professió mèdica prèviament hem contextualitzat la professió amb una visió històrica, quina és la seva regulació i el seu codi ètic. Per centrar-nos en el cas de Barcelona seguidament hem analitzat el col·legi de metges de Barcelona (COMB) i unaposterior definició de la professió. Algunes de les problemàtiques que envolten la professió també han estat tractades, com el tracte amb els immigrants, el poc temps de visita, els metges que van i vénen i el problema d’homologació de títols dels metges estrangers, així com les dificultats per accedir a la carrera universitària.

2. CONSTRUCCIÓ DE LA PROFESSIÓ

1. Evolució històrica de laprofessió

• Medicina Prehistòrica
La malaltia i la mort ha afectat tan a animals com a persones des del inici de la seva història, tenint la necessitat de buscar solucions a les seves mals. L’home prehistòric va reaccionar instintivament, davant d’un mal abdominal o muscular feien servir la fricció, es llepaven les ferides i per contenir les hemorràgies feien servir la compressió. Més tard,desconeixent les lleis físiques de la casualitat, l’home va atribuir els fenòmens naturals a voluntats sobrenaturals. Així doncs, la malaltia era ocasionada directament per aquestes voluntats o pels esperits malignes, i a vegades per uns altres éssers humans en que es creia que s’havien encarnat aquells esperits. Tot això va formar un concepte màgic i religiós de la malaltia que encara ens mantémés o menys. La medicina primitiva va ser intuïtiva, màgica i religiosa.
En el Mesolític, apareix el mag o “chaman”, eren considerats intermediaris entre els homes i els deus. Aquests intermediaris demostraven la seva superioritat sobre els demés, tenia al seu càrrec l’orientació de les activitats en els grups familiars o en les tribus o clans. Les seves funcions poden ser de sacerdot, mestre,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • SITUACION ENCONTRADA ARCHIVO MEDICO
  • Ied Situación Española
  • Situacion Didactica Español
  • Situaciòn De La Lengua Española
  • Situación española en el siglo xv
  • Situación española en el siglo xvi
  • Situación económica de las familias españolas
  • Situación geográfica española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS