La societat de la restauració

Páginas: 5 (1100 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2014
La societat de la Restauració
Els obrers
El 1868 arriba FANELLI, un anarquista que explicarà les seves idees anarquistes i que la INTERNACIONAL OBRERA té aquest caràcter. Tindrà ressò sobretot a Catalunya amb els obrers i a Andalusia amb els jornalers. I com que serà el primer tindrà molta força en tota Espanya. Per aquets motius es crearà la FRE (Federació Regional Espanyola) amb idearianarquista.
El 1871 arribarà LAFARGUE però no tindrà ressò amb el marxisme ja que l'anarquisme havia guanyat molts seguidors. Tot i així a Madrid es crearà la Nova Federació Madrilenya.
Amb l'arribada de la Restauració els integrants de la Federació serà declarats il·legals,el 1881 amb la pujada de Sagasta al poder, es creà la FTRE(Federació de treballadors de la Regió Espanyola) que comença a tenirmolt seguidors i es nota l'efecte reivindicatiu anarquista sobretot a Catalunya i Andalusia. Dins d'aquest hi havien dos tipus els que cometien atemptats terroristes i els Anarcosindicalistes que eren partidaris de l'organització de sindicats i naixerà d'aquí la CNT.
Es crearà el PSOE fundat per Pablo Iglesias el 1881 i que participaran a les eleccions. Les seves demandes seran el SufragiUniversal, la Reducció de la Jornada laboral, la reducció del treball infantil, cobertures social i dret a manifestar-se .
El 1888, amb el primer congrés del PSOE es crearà la UGT. Poc a poc la UGT es va separar del PSOE i entra al Sindicat. Amb les seves reivindicacions les quals són:
-Millores salarials obrers
-Reducció de la jornada laboral
-Millora de les condicions dels obrers
Amb la UGT escreen les negociacions col·lectives per rams,i la vaga segueix sen la forma de protesta.
Amb les mobilitzacions dels grups militars afiliats a la UGT,al PSOE i als anarquistes s'aconsegueix que es regules alguns treballs perillosos per a nens com anar a les mines, a més l'any 1833 es crearà una Comissió de Reformes Laborals i que fins al segle XX no aconseguiran reformes bones.


La burgesiaindustrial catalana
Els burgesos catalans que havien fet grans fortunes graciés al comerç,l'artesania, la desamortització i que els burgesos havien comprat i l'aparició del liberalisme van invertir molt en la indústria tèxtil i que a la resta d'Espanya no va tenir gaire desenvolupament.
Els burgesos demanaven proteccionisme per els seus productes que estava sen perjudicada per l'entrada de productesanglesos. Aquesta burgesia entra en política a més es crea el Liceu i el Palau de la Música que volien tenir oci.
La Noblesa
Els nobles han de pagar impostos i se'ls hi acaba el dret de tenir tot el poder polític ells. Les terres van entrar en mercat ja que els nobles no volien treballar i venien les terres per tenir el seu status. I s'ajuntaran nobles i burgesos per fusionar títols i diners.Els pagesos que reclamaven la seva terra es van transformar en jornalers i aprofitant la crisi i que no podien pagar i acomiant-los van aconseguir pagar sous baixíssims, cosa que va fer que els pagesos no poguessin pagar les seves terres i que s'apuntessin a l'anarquisme ja que perdien molt poder adquisitiu si no les podien comprar.
A Catalunya els pagesos estaven lligats al camp i passava depares a fills i els hi pagaven molt poca cosa i a més si volien vendre la terra primer l'havien d'oferir al pagès a més baix preu i fa que augmentin el preu perquè tenen la sensació de que es la seva terra. Això fa que passin de agricultura de subsistència cap a agricultura de mercat cosa que feia que compressin productes industrials i afavoreixen als burgesos.
I no podien fer-los fora si les tresquartes parts dels ceps estiguessin vius ja que el contracte de Rabassa Morta els hi impedia.
La classe mitjana
Neix durant el liberalisme i són petits comerciants, professions liberals com professors que vivien en la ciutat i volien copiar el mode de vida dels burgesos.
Classe popular urbana
Són els obrers, treballadors domèstics i artesans que van haver de tancar. Treballaven per les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauració
  • restauració
  • La Restauració
  • restauració
  • La restauració
  • la restauració
  • restauració
  • La restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS