La societat xarxa de manuel castells

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (935 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 10 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
COMENTARI DE TEXT: LA SOCIETAT XARXA
[pic]
Manuel Castells defineix la societat xarxa com una nova estructura dominant, amb una lògica interactiva, per a la transmissió de la informació i elconeixement amb projecció en els camps de la política, l’economia, la societat i la cultura.

La societat xarxa és una estructura social formada per xarxes d’informació fetes possible per les tecnologiesde la informació, aquesta nova estructura és la forma dominant d’organització social de la societat del segle XXI i és que Castells defineix com a Informacionalisme. Però l’informacionalisme és unparadigma tecnològic que no es refereix a l’organització social en si, sinó a la tecnologia: les tecnologies de la informació i la comunicació; i és dominant perquè tal i com Bell indica, són lestecnologies de la informació les que trenquen la projecció dels models i períodes previs. És important remarcar que sense la tecnologia, la societat xarxa no hagués estat possible.

Així doncs, laconceptualització de la gènesi que Castells fa sobre l’aparició de la societat xarxa i l’informacionalisme, és que que de la interacció de tres processos independents: la revolució de la Tecnologia de laInformació; la crisi econòmica, tan del capitalisme com del l’estatisme i les seves reestructuracions posteriors; i el sorgiment de moviments socials i culturals com l’autoritarisme, la defensa dels dretshumans, el feminisme o l’ecologisme; desencadena la societat de xarxa amb una nova economia, l’economia informacional; una nova cultura, la cultura de la virtualitat real i una política reconfiguradaper adaptar-se als codis d’Internet.

Un dels aspectes més importants de les noves tecnologies és el canvi profund que han ocasionat en la nostra societat (Wolton: 2000, pàg. 112-117), en diferentgrau segons la forma de vida, identitat i cultura de cada país; però el cas es que trobem diferents nodes, que són diferents estructures socials que s’intereconnecten en aquesta societat xarxa,...