La vaga de la canadenca

Páginas: 3 (584 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2013
LA VAGA DE LA CANADENCA
Les autoritats militars, no van acomplir les promeses fetes :
Els vaguistes que havien estat empresonats, no van ser alliberats.
La vaga es reprengué el 24 de març de1919.
S’inicia el Trienni Bolxevic.

El Trienni Bolxevic (1920-1923). EL Pistolerisme.
A Barcelona declaren l’estat de guerra, el governador de la ciutat (Montañés) i el cap del govern central(Romanones) per aquest motiu es veuran forçats a dimitir (crisi governamental) perquè l’aixecament obrer s’estén per tot l’estat . A Sevilla esclata el ” Trienni Bolxevic” amb l’enfrontament entreels jornalers sense terres, els propietaris latifundistes i les forces de l’ordre, aquestes són autoritzades a qualsevol tipus de violència per tal de contenir els jornalers. Els fets del triennibolxevic andalús tenen també el seu ressò a Catalunya de tal manera que els obrers de la Canadenca tornen a la vaga i a la lluita fins que el 14 d’abril aconsegueixen les principals reivindicacions:Jornada laboral de 8 hores estesa a tot l’Estat .
Alliberament dels vaguistes empresonats.
La patronal , però, té por i des dels Sindicats Lliures que han creat al marge de la llei, utilitzaràgàngsters i pistolers a sou per apallissar, sabotejar vagues i assassinar sindicalistes obrers. Entre els sindicalistes assassinats destaquen Francesc Layret, advocat laboralista i Salvador Seguí, “ El noidel Sucre”. Salvador seguir era un dirigent cenetista que havia dirigit i organitzat la vaga de la Candenca.
A banda dels Sindicats Lliures i els pistolers, la patronal va utilitzar contra lesvagues de treballadors el Locaut (Lockout). Si es tancava l’empresa, la vaga no tenia raó de ser.
Per últim, Francesc Cambó de la Lliga Regionalista va pressionar Eduardo Dato, cap del govern centralperquè utilitzés mà dura contra els obrers sindicalistes. Dato, va fer venir a BCN al cap militar Martínez Anido, que va implantar la Llei de Fugues, que permetia a les forces de l’ordre i els militars...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vago
  • soy vago
  • el vago
  • vagos
  • vago
  • vago
  • Vago
  • El Vago!

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS