Lala

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (516 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 20 de enero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Allò que tal vegada s'esdevingué és una obra de teatre de l'escriptor Joan Oliver. És l'obra més reeixida de la primera etapa de l'autor, i una de les més importants de la seva producció dramàtica.Personatges

L'obra presenta set personatges més uns àngels i una veu en off -la de Jahvè. L'autor, a l'hora de crear-los, s'ha basat en el primer llibre de l'Antic Testament, el Gènesi, però lavaloració dels personatges ha estat completament invertida. Així, aquí els bons són els dolents i els dolents són els bons.

El personatge central de l'obra és Caïm. Com en la Bíblia, el seu rivalés Abel, però aquí el procés s'ha capgirat: Caïm s'ha convertit en l'individu positiu de la història. L'autor ens el presenta com un artista (pinta en una cova amagada). És un home nou, que fa ús d'unesnoves armes: la protesta, el rebuig de tot allò imposat, el treball... Per dominar el seu entorn en té prou amb les seves forces.

Abel és la contrafigura de Caïm: feble, envejós, covard i sense capmena d'imaginació ni voluntat de domini. Acata sense vacil·lar l'autoritat i accepta tot allò establert intentant utilitzar-ho en benefici propi. Caïm li inspira enveja i alhora por per la seva forçai la seva superioritat; per protegir-se'n s'aixopluga en el pare, que el prefereix a Caïm.

Nara, germana de Caïm i Abel, ens és presentada com una bestioleta agradable, capritxosa, senzilla idespreocupada. És el centre de les disputes entre els seus dos germans per la possessió de la femella

Estructura

La comèdia està estructurada en un acte i es clou amb un final obert. L'estructuraevoluciona de manera paral·lela al personatge de Caïm, i així, quan ja s'ha plantejat la situació de l'obra, s'arriba al clímax: Caïm, negligint els advertiments, torna a saltar la tanca i s'apropia dela fruita de l'arbre de la vida. El desenllaç es produeix després de la mort d'Abel, quan Caïm rep el reconeixement de Jahvè a través d'un senyal que el protegeix.

3 Els temes

Jordi Carbonell...