Laura

Páginas: 9 (2069 palabras) Publicado: 24 de enero de 2013
LITERATURA

1) Explica en quina mesura el context socipolitic dels anys posterios a la Guerra Civil fins els anys 70 condiciona laa produccio narrativa del época.

CONTEXT SOCIOPOLITIC I CULTURAL DEL FRANQUISME:

Despres d’una guerra que dura tres anys, el general Franco va declarar la victoria i va imposar la pau el 1939. Va implantr una estructura sociopolítica que trunca lesaspiracions progressistes d’Espanya republicana. La perdua de la guerra comporta l’extincio absoluta de les institucions republicanes i l’eliminacio de les institucions republicanes i l’eliminacio de tots els organismos culturals. La miseria intel·lectual de la postguerra va ser catastrófica, ja que s’aboliren les institucions democratiques, es reduiren molt els drets civils i la poblacio e va veureprivada de llibertat.franco consideraba que les llengües i cultures de l’Estat que no foren la castellana amenaçaven l’unitat d’Espanya. En concret la cultura valenciana sofri un proces intens d’españolitzacio i la llengua es castellanitza.
Despres de la guerra i¡hi va haver dos exilis:
* L’exili exterior: intel·lectuals, literats i artistas es van veure obligats a fiixar la seua residencia enpaisos com FranÇa, Mexic i Xile.
* L’exili interior: els que no abandonaren el seu país es van veure pressionats per la censura, tant tematica com lingüística.
Pel que fa a la produccio literaria, podem dividir l’epoca franquista en dues etapes:
1. Els primers anys de la postguerra: (anys 40/50) caracterizats per la pobresa i l’aïllament internacional, subsistiren algunes mostres de teatrereligios i flokloric en la nostra llengua, sempre sormes a una forta censura.
2. A partir dels anys 60: per les presions internacionals i com a consequencia de la recuperacio económica, es produeix una obertura i una incipient difucio de la cultura catala, s’utoritzen certes traduccions, naixen algunes editorials i revistes. I profileren les reivindicacions de la identitat cultural.
Comencena publicar-se algunes novel·les d’exiliats , i als anys 70 apareix la novela de denuncia social.

Tendencies narratives durant el franquisme:

A. Novel·la psicológica: tendencia que va dominar fins als anys 60. Pretenia indagar i explicar el pensament i la conducta dels individus en una afany d’analitzar en profundita l’esser humà. Autors de distinta ideología des de conservadors fina aprogresistes.
B. Novel·la realista: Reflexiona sobre les dificils condicions de la vida de la postguerra española. Preten fer un retrat de la realitat social, i sobretot, denunciar injusticies. D’aqueta novel·la podem diferenciar tres tendencies:
* Realisme testimonialista: obres d’autors exiliats. Testimonis historics dels fets viscuts a la Guerra Civil, la vida als camps deconcentracio. Ex: Enric Valor.
* Real·lisme de base existencial: corrent que representa a l’home com a victima de situacions absurdes, i que aprofita per a denunciar la situacio política de la postguerra.
* Realisme mitic: narrador subjectiu explica els seus records i memories.

C. Novel·la fantástica: caracteritzada per l’humor, els jocs irònics entre la realitat i la fantasia.
D. Novel·lade la imaginacio i de lo absurd:
E. Novel·La experimental:

2) Explica les caracteristiques mes importants de l’obra d’Enric Valor.

Naix en una familia de benestar rural. Als 19 anys comença la seua tasca periodística a un diari satiric d’ideologia republicana. En la seua vida les constans son: la passio per la terrai les muntanyes valencianes i la seua estima per la llengua viva. Ala seua produccio cal destacar tres vessant, la de rondalla, gramatic i novel·lista.
* Rondallista: als principis dels anys 60 comença a recopilar i reelaborar rondalles, es a dir, contes de tradicio oral sobre els quals opera una profunda tranformacio i ens proposa, mitjançant una escriptura millorada, uns contes cultes. Caracteritzats per:
* Arguments: histories que giren al voltant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Laura
  • Laura.
  • laura
  • Laura
  • Laura
  • lauro
  • Laura
  • Laura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS