Lengua catalana victor català

Páginas: 8 (1871 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2011
Victor Català


Bibliografia

Caterina Albert i Paradís, coneguda en el món literari sota el pseudònim de Victor Català, va néixer l'11 de setembre de 1869 a l'Escala, Alt Empordà, Catalunya, filla de l'advocat i polític Lluís Albert i Parareda i de Maria dels Dolors i Farrés , donant-se la circumstància que Caterina va ser la primera filla que els va sobreviure, després vindrien els seusdos germans Martí i Amelia.
La família era econòmicament molt ben situada, de manera que la infància dels nens va ser còmoda i també feliç.
Caterina era de caràcter inquiet i estudiós i molt joveneta van començar a tenir dots artístiques, ja que va començar a dibuixar ia pintar gairebé d'amagat fins que el seu pare es va adonar i li va posar un professor particular. L'escriptura va serparal·lela a aquest brot artístic, inclinació heretada d'una mare que escrivia poesia. No obstant això, les seves obres mai van ser precisament dolces ni, el que s'ha anomenat, femenines, al provenir d'una dona, sempre van ser aspres, i fins i tot cruels, un motiu més que la va obligar a adoptar aquest pseudònim masculí.
El 1898 va començar la seva carrera literària de manera pública en ser premiadaals Jocs Florals d'Olot amb el monòleg L'infanticida i el poema El llibre nou.
Com havia començat amb pseudònims tothom creia que es tractava d'un home, però arran de la publicació de Drames rurals, el 1902, el secret va deixar de ser-ho. A partir de llavors va començar a freqüentar el món literari, coneixent, entre d'altres a Joan Maragall, Narcís Oller i Àngel Guimerà.
Conreà tota la sevavida l'estil naturalista en les seves obres amb algunes lleus incursions, al principi, en el modernisme, i els protagonistes solen ser persones solitàries, dones gairebé sempre, que reivindiquen d'una manera tràgica la seva llibertat com a ciutadans del món. Influenciada per l'època que li va tocar viure, no és estrany el que aquestes heroïnes fossin unes avançades en ell seu temps, i per tantincompreses i mal vistes. Entre 1904 i 1905 escriu la que serà la seva obra més famosa i que coneixerà traduccions al català, francès, alemany i italià, Solitud, una novel·la en la qual la solitud dels seus personatges és decisiva.
Aquesta novel·la va aparèixer com a fulletó a la revista Joventut i el 1909 es va publicar la tercera edició, definitiva aquesta vegada, amb la qual va obtenir el PremiFastenrath, en la seva primera convocatòria en els Jocs Florals de Barcelona.
L'intermedi de la Guerra Civil seguit de la postguerra va esriure: el 1950 Vida Moltó i Jubileu el 1951. Com anècdota comptarem que el 1944 va publicar un llibre de relats en català, titulat Retaule.
La seva bibliografia és nombrosa i hi trobem dues novel·la, la ja esmentada Solitud, i Un film (300 metres) publicadael 1926, a més de poesia, teatre, i de diversos llibres de relats. El 1923 va ser nomenada membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, llegint el seu discurs Sensacions d'Empúries.
Des de l'any 1953 es convoca anualment el premi de contes i narracions que porta el nom de Victor Català i que convoca Editorial Selecta.

Caterina Albert i Paradís es va morir el 27 de gener de1966 a la seva llar de l'Escala.

Obra literàriaLa vida literària de Víctor Català es podria dividir en tres etapes:

Modernisme:
El cant dels mesos (1901), poemari.
Llibre Blanc-Policromi-Tríptic (1905), poemari.
Quatre monòlegs (1901), recull de monòlegs.
Drames rurals (1902), recull de contes.
Ombrívoles (1904), recull de contes.
Caires Vius(1907), recull de contes.
Solitud (1905), novel·la.

Segona etapa, del 1907 fins la guerra civil:
La Mare-Balena (1920), recull de contes.
Contrallums (1930), recull de contes.
Un film 3.000 metres (1926), novel·la.
Marines (1928), antologia.

Postguerra:
Retablo (1944), recull de contes en castellà.
Mosaic (1946), proses literàries....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Víctor Català
  • Víctor Català
  • Idil·Li Xorc
  • Solitud: Victor Català
  • Drames Rurals, Victor Catala
  • Historia lengua catalana
  • Origen de la lengua catalana
  • Victor Catala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS