Les aspirines

Páginas: 3 (717 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2010
LES ASPIRINES

Les aspirines, (àcid acetilsalicílic C9H8O4), és un fàrmac de la família dels salicilats. Són vàlides com a antiinflamatoris, analgèsics , alleuja dolors lleus i moderats,antipirètic (redueix la febre) i antiagregant plaquetari indicat per persones amb alt risc de coagulació sanguínia. Aquí tenim un dels motius pels quals està tan valorada la aspirina, i es que apartd’antiinflamatori, presenta una acció d’analgèsic més eficaç que la gran majoria de fàrmacs. Les aspirines porten funcionant fa ja uns 100 anys i encara no se sap del cert i amb seguretat com actuen dinsl’organisme per beneficiant-se d’aquesta manera. Generalment sol administrar-se via oral i posteriorment es hidrolitzada parcialment a àcid salicílic a través del fetge.
Els mecanismes d’acció biològics sónmolt similars en la producció d’inflamació, dolor o febre. Consisteix en la síntesi de prostaglandines, unes substàncies anàlogues a les hormones que sistema nerviós central de l’agressió i llavorses posen en marxa els mecanismes d’inflamació, dolor o febre. Llavors, el que evita l’aspirina és la síntesi de prostaglandines i tromboxans, (substàncies similars a les prostaglandines), i, pertant, no rebem senyals de dolor ja que no hi ha prostaglandines que informin al sistema nerviós de l’existència de l’agressió. Aquesta desactivació de la síntesi de prostaglandines la produeix unaacetilació en un residu de serina de la part activa de la COX (ciclooxigenasa), enzim necessari per a la síntesi.
Llavors trobem els afectes antiinflamatoris de l’aspirina, els quals són: inhibeixirreversiblement la COX-1, que per tornar a sintetitzar s’haurà de crear un altre COX-1, modifica l’activitat enzimàtica de la COX-2 i inhibeix l’agregació plaquetària. En el cas de la COX-2, aquestaprodueix prostanoides, la majoria dels quals són proinflamatoris. Llavors, al ser modificada per l’aspirina, la COX-2 canvia la síntesi de prostanoides a la de lipoxines, que tendeixen a ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aspirina
  • aspirina
  • aspirina
  • aspirina
  • Aspirina
  • aspirina
  • La aspirina
  • aspirina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS