Les Fires De Catalunya

Páginas: 19 (4588 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
Història de les fires a Catalunya























Alba Alonso

Cristian Gonzàlez

Marta Peña

Distribució comercial (part histporia)13/12/2009


Índex



Origen de les fires.................................................................... pàg 3



Les primeres fires celebrades a Europa .................................... pàg 4



Els inicis de l’activitat firal Catalunya .................................. pàg 5-6



Evolució històrica i econòmica de les fires a Catalunya ....... pàg 7-11El neixament de la fira a Barcelona ........................................ pàg 12



Origen i desenvolupament de les fires de mostres a

Catalunya.......................................................................... pàg 13-15



Bibliografía..............................................................................pàg 16




0RIGEN DE LES FIRES

Les primeresreferències històriques que tenim de la fira remunten a fragments del llibre dels Profetes i del Gènesi. Segons fonts bíbliques, la fira tenia l’expressió de reunions periòdiques de mercaders celebrades en nuclis comercials i pròsperes a les costes orientals de la Mediterrània.

També cal dir, que s’ha trobat a diferents textos de l’antiga Grècia relats sobre el desenvolupament de les activitatsfirals a les principals ciutats.

El concepte fira, ha anat variant en el temps i en l’espai. A l’antiguitat romana, les fires eren jornades de lleure, que coincidien amb la celebració de festivitats religioses i solien anar acompanyades per diferents activitats lúdiques amb una important concentració humana i mercantil. Fet que va portar a relacionar el concepte festa amb l’activitat comercial,especialment també, amb l’avenç del cristianisme i fundació de monestirs, a partir de llavors es van potenciar les celebracions al voltant dels cenobis, on es feien les primeres fires medievals, aprofitant els fluxos de persones guiades pel peregrinatge.

Des dels seus inicis la fira atreia compradors d’àrees més extenses que per exemple el mercat, i servia les necessitats tant del comerç almajor, com de la venda al detall en indrets amb una economia emergent, sense capacitat demogràfica i sense els recursos necessaris per al desenvolupament dels comerços permanents.


























LES PRIMERES FIRES CELEBRADES A EUROPA.

Gairebé totes les principals fires europees, tenen el seu origen en l’expansió econòmica i la política territorial, religiosa icomercial de l’època carolíngia, tot i que algunes fires com la de Saint Denis, celebrada prop de París, remunten el seu origen als anys 620. S’han trobat alguns documents i referències que indiquen que aquestes fires es varen prolongar fins al 710, amb més de 700 mercaders arribats de tot Europa.

Es desconeixen els detalls de l’arrelament inicial, però s’han conservat referències singulars queindiquen la prosperitat comercial d’aquesta fira l’any 710, amb la presencia de més de 700 mercaders provinents d’arreu d’Europa. Tot i així, l’abastida més important de fires no arriba a Europa fins uns anys més tard, 742-814,entorn les ciutats de Cambrià, Aquisgrà i Troyes.

Aquestes xarxes firals es desenvolupaves en zones de gran afluència de gent, tot i que no la suficient com permantenir un comerç estable. Les fires acaparaven l’activitat del gran comerç, i es realitzaren els primers intercanvis a llarga distància de productes de luxe, gèneres exòtics... A finals del SXlll, la fira va anar en declívi per la dura competència creada per l’atracció i el culte dels fidels que anaven en contra de les noves relíquies.

L’espacialització en determinats productes orientals de luxe...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fira
  • Fira
  • Firo
  • Fire
  • Fira
  • catalunya
  • Fira
  • FIRA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS