Les Formigues

Páginas: 5 (1183 palabras) Publicado: 5 de junio de 2012
INTRODUCCIÓ
Les formigues són insectes himenòpters que presenten un comportament social, es a dir, formen unes societats complexes, on cada individu té una determinada casta i realitza un treball concret.
A part de les formigues hi ha més insectes que tenen un comportament social, com els tèrmits, les abelles i les vespes.
Un paràmetre que ajuda a aquesta vida social es la comunicació ques'estableix dins de la colònia. Si aquesta falla, la colònia podria arribar a desaparèixer. Les formigues es comuniquen entre si mitjançant molècules odoríferes anomenades feromones, que son secretades per les formigues quan tamborinen el seu abdomen contra el terra o també amb el tacte i l'olfacte, reconeixent exemplars de la mateixa espècie però de distinta colònia.
L'àcid fòrmic que segreguen lesglàndules anals de les formigues actua com un rastre, a més de ser el principal component del seu armament defensiu i ofensiu.
Les formigues tenen veritablement un comportament social, ja que son altruistes i capaces de morir per defensar la seva colònia. I també son animals que tenen la sang freda, és a dir, que quan disminueix la temperatura disminueix també la seva activitat.
Les formiguesson reconegudes pels seus hàbits fitófags, constituint en vertaderes defoliadores, més que per les seves relacions beneficioses amb les plantes. En la fotografia, un exemplar de Atta Sexedens transportant una fulla de Celtis Tala (ulmacea).
Una formiga pot transportar molt més pes que el seu propi; alguna espècie posseeixen fortes mandíbules i mossegant quan es senten atacades.
En totes lesregions avícoles del país existeixen formigues que invadeixen colmenas i competeixen per espai i aliment.

MEMBRES DE LA COLÒNIA
Els principals membres d'una colònia són:
- MASCLE: És l'individu reproductor. Només apareix durant l'aparellament i després mor.
REINA: Única femella fecunda, capaç de pondre ous. Inicia la construcció del niu i és la mare de totes les obreres que hi viuen dins.OBRERES: Són femelles estèrils encarregades de mantenir la reina, les larves, i la colònia.

ALIMENTACIÓ
Les formigues s'alimenten a través d'un procés anomenat trofilaxis en el que l'aliment es intercanviat de boca en boca d'una formiga a altre, per mitjà del qual les obreres provenen de proteïnes i aigua a les larves i las reines; les larves a la seva vegada mitjançant un procés que noméselles poden realitzar, converteixen aquestes proteïnes en hidrats de carboni i els tornen en líquid salival que en consumit per els adults.
Les formigues cuiden les reserves de sucres contingudes en el nèctar dels nèctars extraflorals. En la fotografia s'observa una formiga obrera del gènere Atta patrullant les fulles d'una euforbiàciea.
Durant l'estiu acumulen grans i llavors com a previsió perl'hivern. Eviten la seva germinació escurant la cèl·lula germinal, sense la qual no poden néixer. Quan la pluja inunda el formigues, posant en perill la conservació dels seus aliments, les formigues tornen a treure's dels seus magatzems per exposar-los al sol fins que quedin prou secs i llavors tornen a guardar-los.
Els himenòpters tenen gran plasticitat i varietat. La majoria de les formigues sonFitófagas, es a dir, que s'alimenten de vegetals, però, algunes també mengen llavors, fongs, altres insectes i animals vius o morts.
NIU
Els formiguers son uns nius construits per les formigues per guarir-se i per emmagatzemar aliments. Per construir-los les formigues utilitzen les seves mandíbules i les potes posteriors.
La cambra del formiguer amb més moviment és on trobem les larves i lespupes.
Les formigues normalment no s'allunyen més de 30 metres del formiguer i per tornar es poden guiar per l'olfacte o per la llum del sol.
La formiga es un insecte social que depèn de la colònia para subsistir; cada colònia - formiguer sol albergar entre 300.000 i 500.000 formigues que, en cas de ser molestades, poden desplaçar-se e instal·lar-se de nou ràpidament.
Els nius de les formigues...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Formiga Piga
  • La formiga
  • Formigo Armat
  • Exercicis Formigó
  • o crepusculo das formigas
  • Les formigues treball de recerca
  • O Crepúsculo E As Formigas
  • o crepusculo e as formigas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS