Les il·lisions perdudes i (any 1837)

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1152 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 18 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
AUTOR
Honore Balzac (1799-1850)
Va ser el novel•lista francès més important de la primera meitat del s. XIX i el principal representant, juntament amb Flaubert, de la novel•la realista.
La novel•la realista té com a objecte la descripció de la realitat, dels fets materials i l'estudi dels homes a través del seu comportament en el seu medi natural. Amb això el realisme s'aparta delRomanticisme, que era l'altre corrent important de l'època.
El conjunt de l'obra de Balzac, es coneix amb el títol de Comédie Humaine, el títol el va donar el mateix autor i la va separar en diferents apartats. Els estudis de les costums amb aspectes de la vida privada, de la vida del camp i de la vida parisenc.
L'any 1837 publica la primera part de les il•lusions perdudes (segona part al 1839 i latercera al 1843), la novel•la narra l'esforç i la misèria d'un jove francès de províncies anomenat Lucien de Rubempré o Lucien Chardon, que viatja a París a la recerca de la glòria de la literatura i de la poesia. Les seves esperances aviat es veuen frustrades al descobrir el món editorial i les dificultats d'aconseguir una oportunitat. Això, juntament amb el seu orgull i la seva debilitat pel luxe iels fastos, fan que fracassi en el seu innocent propòsit de viure de la seva literatura, i li duu a engrossir la llista de les 'Il•lusions perdudes' de punts joves poetes.
Alguns dels seus personatges apareixen a diverses de les seves obres, creant així una sensació de totalitat, que vol donar Balzal a la seva obra. El mèrit de l'autor consisteix en haver creat un món complexe i viu amb lapresentació de situacions de la existència real i l'anàlisi dels seus personatge, en la seva majoria, homes i dones de la vida quotidiana.

RESUM DE L’OBRA
L’obra transcorre en un petit poble de França anomenat Angulema. Tot comença amb la història de Jérôme-Nicolas Séchard, un simple treballador d’una impremta que s’acaba quedant amb ella després de la mort dels seu propietari. Amb el pas del temps,Nicolas Séchard contracta a un noble refugiat i a un capellà per tal que l’ajudin a la impremta. Envia al seu fill a estudiar a París per tal que ampliï els seus coneixements. Quan David torna de parís el seu pare, que ja havia fet molts diners amb la impremta, li traspassa la fabrica. Un cop Nicolas li traspassa la impremta al seu fill, se’n desdiu i se’n va a viure a Marsac, un petit poble a 4llegues d’Angulema, on es compra una casa amb un gran terreny on hi cultiva raïm per fer vi.
David, té aspiracions de poeta, i junt amb el seu amic Lucien es passen llargues hores recitant i escrivint poesia. Lucien té una germana anomenada Ève, de la qual David s’enamora des del primer moment en que la veu, però decideix no dir-li res a Lucien per no ferir-lo. Lucien és com un germà per David.Un dia, a Lucien li sorgeix l’oportunitat de fer de poeta a casa de Madame de Bargeton, una dona de l’alta aristocràcia i filla d’un noble. És una gran oportunitat per a ell, un noi de classe baixa que viu al barri pobre d’Angulema, el Houmeau. Ève i la seva mare faran tot el possible per tal que Lucien pugui adquirir una bona classe social, així com també l’ajudarà el seu gran amic David, queper ell és com un germà.
Les visites de Lucien a casa e Madame de Bargeton comencen amb certa timidesa, ja que la seva posició social els separa, tot i això, mica en mica, es van familiaritzant. Madame de Bargeton accedeix a instruir a Lucien. Per tal de presentar a Lucien davant de tota l’aristocràcia de l’Angulema alta, decideix fer una festa a casa seva, on hi acudeixen tota la gent de classealta d’Angulema. Per a ells, el fet d’acceptar a un noi de classe baixa en una casa com aquella es veia com una revolució. És en aquest moment, quan presenta a Lucien a tota l’aristocràcia, quan comença a sortir l’enveja de les altres dones envers Madame de Bargeton. Totes volen tenir un poeta com Lucien a casa seva.
Un dia, David i Ève es troben passejant per la vora del riu i, és el moment...
tracking img