Les quatre grans croniques

Páginas: 3 (556 palabras) Publicado: 25 de abril de 2011
Ramon Muntaner (Peralada, Corona d'Aragó 1265 - Eivissa, Regne de Mallorca, 1336): Va pertànyer a una família noble, que havia allotjat a Jaume I el Conqueridor y a Alfonso X el Savi, i que despréses va veure arruïnada per les guerres contra França . El 1285, la seva vila natal va ser incendiada pels invasors, de manera que Muntaner es va anar a viure a València amb el seu pare. Poc després decomplir els vint anys, va prendre part en la conquesta de Menorca (1286). No tenim notícies de la seva vida fins a deu anys més tard, el que li trobem a Sicília lluitant contra els francesos.
Muntanerva escriure la seva Crònica en poc més de tres anys. Està escrita en primera persona, utilitzant un estil senzill, sense massa retòrica. Gràcies a la seva condició de soldat, Muntaner va presenciaralguns dels fets que relata, cosa inusual en altres cronistes. Carregada de dades històriques, la Crònica de Ramon Muntaner s'ha convertit en un element imprescindible per analitzar aquest període dela història de la Corona d'Aragó.

Bernat Desclot, historiador, probablement originari del Vescomtat de Castellnou. Va viure a la segona meitat del Segle XIII. Escrigué la mès antiga de les quatregrans Cròniques: Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats coneguda com La Crònica de Bernat Desclot.
Es suposa que Desclot era un funcionari reial, ja que utilitza documents dels arxiusi se’n serveix amb força coneixement. No obstant el nom de Desclot no es troba reflectit en cap document de l’època de Pere el Gran, cosa estranya, ja que en aquests documents hi podem trobarreferències i noms de personatges i servidors del rei, fins i tot d’alguns força humils: correus, joglars, dides.
Desclot podia tenir un altre nom que podia tractar-se de Bernat Escrivà, funcionari reial queocupà l'escrivania de la cúria de Gandia al 1282 i un any més tard fou nomenat tresorer reial, fins a la mort del rei (1287); continuant a la cort, amb Alfons II el Liberal, amb el càrrec de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les quatre grans croniques
  • Pr Les Quatre Grans Cròniques
  • Le Quatre Grans Cròniques
  • Les quatre grans cròniques
  • Les Quatre Grans Cr Niques
  • jhonatan les 4 grans croniques
  • Les Quatre Gran Cròniques
  • La poesia trobadoresca catalana i les quatre grans cròniques medievals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS