Les quatre grans croniques

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1315 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 11 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
LES QUATRE GRANS CRÒNIQUES - Tema 2

· La Mediterrània dels segles XIII-XIV es troba repartida entre tres grans civilitzacions: la cristiana, al nord i a occident; la musulmana, al sud; i la bizantina a l'orient

· Expansió mediterrània de la corona catalanoaragonesa al llarg dels segles XIII, XIV i XV

1. Historiografia catalana
· El monestir de Ripoll fundat per l'abat Oliba a finalsdel segle X va ser durant dos segles un centre europeu de cultura molt important. En el seu scriptorium es van copiar moltes obres antigues, àrabs...
· El papa Silvestre II introduí a Europa la numeració àrab i el concepte de zero, així com l'astrolabi gràcies als coneixements adquirits a Ripoll
· Allà es van escriure obres històriques en llatí.
· L'abat Oliba (971-1046) va fundar moltsmonestirs (Cuixà, Montserrat...), va impulsar l'art romànic i va establir la pau(el refugi a les esglésies) i la treva de Déu (prohibició activitats bèl·liques en determinats dies).

2. Les quatre grans cròniques

3.1 Característiques
· Escrites al llarg segles XIII i XIV.
· Són obres en prosa, històriques però literàries ja que hi trobem sentiments, pensaments, detalls íntims... delsprotagonistes.
· Autors: els mateixos reis (Jaume I el Conqueridor i Pere III el Cerimoniós), la llengua catalana és l’única llengua en la qual dos reis han escrit les seves memòries personals, o personatges de la cort (Bernat Desclot i Ramon Muntaner) .
· Objectiu: Volien deixar constància d'uns fets i ser model per als futurs reis.
· Entre totes elles expliquen el regnat dels reis de ladinastia del Casal de Barcelona, des d'Alfons I fins a Pere III (s. XII al XIV).
· Ens permeten resseguir el desenvolupament polític, social i econòmic d'uns anys decisius de la història de Catalunya.
· Comparteixen entre si el to heroic, l'exaltació de la dinastia del Casal de Barcelona i una expressió viva fruit de la proximitat del cronista als fets que narra.
· En alguns casos estavendestinades a la lectura col·lectiva en veu alta.
· Alguns dels episodis més coneguts procedeixen dels poemes èpics orals que sovint s'hi troben prosificats.
· Fonts:dels fets llunyans són les cròniques en llatí, documents cort i poemes èpics.

3.2 Crònica de Jaume I o Llibre dels feits del rei En Jaume
· És la primera de les quatre grans cròniques medievals catalanes
· La va dictar i vadirigir-ne la redacció.
· El seu autor, Jaume I, explica en primera persona majestàtica (nós), la seva vida i els 63 anys del seu llarg regnat. Ens explica què va fer i com se sentia.
· Jaume I, el Conqueridor, era rei d’Aragó, de València i de Mallorca, comte de Barcelona i d’Urgell, i senyor de Montpeller.
· Fill de Pere I d’Aragó i de Maria de Montpeller, va néixer a Montpeller l’any 1208 i vamorir a València el 1276 Va iniciar el seu regnat als cinc anys i va casar-se per primera vegada als 13.

· L’any 1228 va iniciar la conquesta de Mallorca i cinc anys més tard, la del regne de València.
· El 1258 va signar amb el rei de França, el tractat de Corbeil pel qual el rei francès renunciava a tots els drets que, com a descendent de Carlemany, pogués tenir damunt dels comtatscatalans, i Jaume I renunciava a tots els seus drets damunt els territoris occitans.
· Les seves despulles són enterrades a Poblet.
· El llibre es divideix en quatre parts:
* La mort del seu pare lluitant contra els francesos per ajudar els càtars, l'estada a Montsó amb els templers, les lluites internes d'Aragó i el seu casament amb Elionor de Castella.
* Les conquestes de Mallorca iValència amb molts detalls.
* Els conflictes amb Alfons X de Castella, les campanyes contra els sarrains de València i la revolta de la noblesa aragonesa.
* Noves campanyes a València, conquesta de Múrcia, guerres internes a Catalunya, desavinences amb els seus fill i contactes amb Alfons X de Castella

Estil i llengua
·El seu estil és viu i ràpid.
·La narració és àgil, pintoresca,...
tracking img