Literatura Popular de la Decadència

Páginas: 4 (856 palabras) Publicado: 16 de septiembre de 2014
 Literatura Popular de la decadència
Durant l'època de decadència de la llengua catalana (s.XVI-XIX), la literatura popular va continuar produïnt-se malgrat la forta influència de la llenguacastellana, la qual va ocasionar l'aparició dels anomenats ''castellanismes'', els quals podem apreciar reiteradament en diversos escrits populars.
Els gèneres populars més destacats vàren ser cinc:-Els goigs,
són cançons religioses que narren la vida d'algun màrtir, expliquen troballes d'imatges o relíquies... En general solen ser composicions que lloen a la Verge Maria, a Jesús o algunSant/a.
Avui en dia els goigs continuen éssent publicats regularment, i se'n conserven de molt antics gràcies a que diversos rectors i monjos van ordenar-ne la seva publicació impresa (per mitjàd'una impremta). Es calcula que ha sobreviscut al pas del temps la lletra (no la notació musical) d'uns 30.000 goigs escrits en català.
Els goigs solen estar formats per 7 o 8 cobles de sis versos de7 síl·labes cada un i d'una tornada de quatre versos amb una rima encadenada ''abab'' o creuada ''abba''.

-Les nadales,
com els goigs, també són cançons religioses, més enfocades però en eltemps de Nadal. La diferència més remarcable respecte els goigs, és que les nadales s'han mantingut al llarg del temps exclusivament gràcies a la difussió oral, ja que no van ser reproduïdes en paper.És habitual que una mateixa lletra es canti amb una melodia diferents a diversos indrets i/o que una mateixa melodia tingui diferents lletres, cosa que demostra la seva popularitat.
Les nadalesvivents avui en la tradició oral del nostre país tenen orígen començaments del segle XVIIII i el primer terç del XIX.
Exemples de nadales que avui en dia encara han mantingut la tradició de sercantades la vigília de Nadal són: ''La mare de Déu quan era xiqueta'', ''Què li darem al noi de la mare'', ''El desembre congelat'', ''A Betlem me'n vull anar'', ''El dimoni escuat'' i ''Fum, fum,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Decadencia De La Literatura Griega
  • La decadencia de la literatura árabe
  • El cuento popular en la literatura
  • Literatura popular en america
  • Literatura Popular I Tradicional Catalana
  • literatura popular
  • Literatura popular
  • Literatura Popular

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS