Literatura

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (583 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 15 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Escriu un text de 200 paraules explicant la diferència entre el Renaixement i la Renaixença i en quins segles tenen lloc.
La Renaxença és el nom donat al moviment català de ressorgiment culturalque s'inicià al Principat a la primera meitat del segle XIX i amb el qual s'obre el període contemporani de la literatura catalana
La consciència de la Renaixença, potenciada per aquesta recuperacióde la pròpia història i pel poder creixent de la burgesia liberal, progressà decisivament en la generació següent, decididament liberal i romàntica en els seus inicis, i la primera, per altra banda,que utilitzà amb una relativa normalitat la pròpìa llengua al servei, a més, d'una producció literària seriosa i perseverant.
A mig segle XIX, la Renaixença s'identifica ja amb el redreçamentcultural català i, forma ja un moviment inqüestionable que es fa present en els òrgans de difusió del país o en crea de propis i estén la seva projecció més enllà de l'erudició i la lírica en un intent decatalanitzar d'altres camps com la filosofia, la ciència, l'art o el dret.
La projecció popular de la Renaixença s'aconseguí, en part, amb la restauració (1859) dels Jocs Florals de Barcelona.
Adiferencia que el Renaixement és, un nom que s'aplica a l'època artística, i per extensió cultural, que dóna començament a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que vadesenvolupar-se a Europa el segle XVI. El terme procedeix de l'obra de Giorgio Vasari Vides de pintors, escultors i arquitectes famosos, publicada el 1570, però fins al segle XIX aquest concepte norep una àmplia interpretació històrico-artística. El nom "renaixement" es va utilitzar perquè aquest corrent reprenia els elements de la cultura clàssica. El terme simbolitza la reactivació delconeixement i el progrés després de segles de predomini d'un tipus de mentalitat dogmàtica establerta en l'Europa de l'Edat Mitjana. Aquesta nova etapa va plantejar una nova forma de veure el món i l'ésser...
tracking img