Literatura

Páginas: 6 (1356 palabras) Publicado: 21 de enero de 2014
Panorama general (XVI-XIX)
Introducció
Tres segles durant els quals floreixen totes les cultures europees, en què es van formant els nous Estats moderns d’Europa.
Als territoris de parla catalana la situació va ser ben diferent,  amb una monarquia centrada en els interessos de Castella, que durant un quant temps es va convertir en un imperi molt fort.
Poca literatura culta i mediocre fa quees trenqui la tradició, mentre que la llengua també rebé una forta influència del castellà.
Amb el Decret de Nova Planta (1715) Catalunya es suprimeixen les institucions catalanes passa a ser governada pel “Consejo de Castilla” i es comença a perseguir l’ús de la llengua catalana.
A partir del segle  XVIII  els erudits catalans es van tornar a interessar per la cultura i per la llengua pròpies.Finalment, al segle XIX va començar el moviment de recuperació cultural i de la llengua, que suposarà l’eclosió del catalanisme a finals de segle (Bases de Manresa, 1892).
Període d’afebliment de la cultura catalana
A partir del segle XVI la cultura catalana entra en un període de clar afebliment en comparació de la força que havia tingut els tres segles anteriors.
Els segles XVI, XVII iXVIII es caracteritzen per la baixa i poc original producció literària             culta, que contrasta amb l’esplendor de la literatura anomenada popular.
Fins fa pocs anys aquest període de tres segles havia estat anomenat de la Decadència, però actualment ha quedat obsolet. Actualment és més recomanable anomenar aquests tres segles època moderna                  .
Situació històrica dels païsosde parla catalana durant l’Edat Moderna
La  unió dinàstica de la Corona de Castella i la Corona d’Aragó va fer que la cort reial es traslladés a Castella.
Sota el regnat dels Àustries (1516-1700), si bé es va mantenir la independència política dels regnes de la Corona d’Aragó, sovint els interessos polítics i econòmics de Castella van anar en detriment dels interessos de Catalunya, València iAragó, cosa que provocà conflictes molt importants com, per exemple, la guerra dels Segadors (1640-1659).
Sota el regnat dels Borbons (a partir del 1714), després de la guerra de Successió, la situació encara empitjorà: amb el decret de Nova Planta (1716), el rei Felip V  va abolir les institucions polítiques dels regnes de la Corona d’Aragó i els va sotmetre a les lleis i al govern de Castella.Mancança de mecenatge cultural


La desaparició de la cort reial; l’absentisme de l’aristocràcia, que es va traslladar a Castella i la poca capacitat econòmica de la burgesia catalana van deixar el país sense els mitjans econòmics necessaris que haurien permès consolidar una cultura moderna.
A causa d’aquesta situació, l’activitat cultural catalana va ser escassa i, en molts aspectes,subsidiària de la castellana.
Abandonament i persecució lingüística


L’aristocràcia cortesana, emparentada amb la noblesa castellana, ja en el segle XVI es va decantar per l’ús de la llengua castellana; en el segle XVII bastants escriptors , impressionats pels grans autors barrocs castellans, van decidir escriure en castellà o copiar-ne els models
El decret de Nova Planta (1716), a més desuprimir les universitats catalanes, va imposar el castellà com a llengua oficial, i diverses disposicions legals del segle XVIII imposaren l’ús del castellà en els documents oficials i, posteriorment, en l’ensenyament.
Tanmateix, el català va ser, en tota l’Edat Moderna, l’única llengua que coneixia i utilitzava la gran majoria de la població      


La Literatura dels segles XVI al XIX
1.Context (pp. 66-71)
Introducció (grans canvis)
econòmics: Arribada a Amèrica i desenvolupament del comerç atlàntic com a eix econòmic més importants.
culturals: impremta i trasllat de la cort a Castella.
polítics: procés de centralització política que culminarà amb el Decret de Nova Planta (1915) i la supressió de les institucions catalanes.
Els grans canvis afecten negativament els Països...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS