Literatura

Páginas: 3 (660 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2013
COMENTARI DEL POEMA: LES LLIMONES CASOLANES
Les llimones casolanes és un poema que pertany al llibre Els fruits saborosos, de Josep Carner, escrit el 1906. La versió definitiva d'aquest poema és de1957.
Josep Carner i Puig-Oriol fou un escriptor nascut a Barcelona l'any 1884, va morir a Brussel·les al 1970. S'interessa per tots els registres de l'activitat intel·lectual i en especial, per laliterària. La seva evolució és molt ràpida, i aviat queda establerta la seva personalitat amb Llibre dels poetes, d'influència modernista, Primer llibre de sonets, Segon llibre de sonets, peròsobretot, amb Els fruits saborosos. En aquesta obra queda dit que Carner serà el model de la nova concepció del món poètic noucentista.
El tema del poema Les Llimones casolanes és l'exaltació de l'ordre ila felicitat de la quotidianitat domèstica.
El gènere i moviment al qual pertany aquest poema és el literari noucentista.
El to del poema és classicitzant. Aquest poema de Carner, ens mostra quinaha de ser, segons la concepció noucentista, la mestressa de casa ideal: fa el dinar, té cura dels fills, espera amb deler el marit. I com a premi, després de la feina ben feta, es concedeix un premi.Un got d'aigua fresca amb un raig de llimona.
El poema consta de quatre quartets, de versos alexandrins amb cesura (6+6), el tipus de rima és consonant creuada i maridada.
Dividit en dues i bendefinides parts (just meitat i meitat del poema), Carner hi reflecteix, de manera esplèndida i en clar contrast, dinamisme i calma.
El dinamisme s'hi fa ben palès i de forma ben immediata ja des delprimer mot amb què se'ns presenta Metimna, la protagonista: atrafegada. Un dinamisme que l'autor accentua tot seguit amb les imatges de la cara encesa i del voleiar de braços i del vestit de la dona, aixícom de l'entorn, creat per ella mateixa, per on Metimna es mou en aquella hora del tragí propi d'una casa al migdia: el dinar que es cou, la roba ja estesa, i tot a punt per quan arribi Licas, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS