Lokarri, la lucha por la paz

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1031 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 29 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
La pau a Euskadi: Lokarri
La pau a Euskadi ha sigut un procés molt llarg que ha implicat la participació de moltes associacions socials i polítiques que sovint, no són valorades o conegudes per la majoria de la població. Sens dubte, Lokarri és una d’elles, no només per l’organització de la Conferència de Pau celebrada a Sant Sebastià el passat 17 d’octubre, sinó per l’actiu compromís i laparticipació en tots els processos de pau i diàleg que han portat a ETA a deixar les armes.
Lokarri seria una organització social, independent i plural que lluita per la pau i la normalització de la convivència a Euskal-Herria. El nom de Lokarri significaria “el que es necessita per unir” . Es vincula totalment a aquest compromís que pretén reflectir la bona voluntat social majoritària de l’acord,consulta i reconciliació. Abans de tractar els diferents actes on ha participat, seria interessant revisar els principis que defensa:
• Defensa la no-violència, la vida i els drets humans com a ideal ètic. Ninguna causa justifica l’ús de medis que atemptin contra la dignitat humana. Els drets i les llibertats fonamentals s’han de respectar sense excepcions
• La opció per del diàleg senseexclusions i el pluralisme com a fonament de la convivència. La diversitat de la societat exigeix el diàleg com a mètode de solució de conflictes. L’acord i l’obligació de pactar són criteris bàsics per la convivència
• Respecte a la voluntat popular i als principis democràtics com la llei bàsica de la política La societat te la capacitat de decidir per si mateixa sense repressió, únicament mitjançant lademocràcia. Aquesta voluntat ha de ser políticament respectada.
En el seu origen l’organització rebia el nom de Elkarri i va ser fundada l’any 1994. Al llarg de la seva història, ha gaudit d’una influència destacable dins del marc polític i els actes més remarcables on va fer acte de presència van ser l’empat infinit, la creació de l’anomenat “Tercer espai”, la proposta de Izan, i la síntesi“Capacitat de decidir i obligació a pactar”.
“L’empat infinit”, iniciat el 1995, va ser un concepte que va impulsar l’organització i que va servir per denominar a la situació en la que es trobaven l’Estat i ETA i remarcant que les vies que s’havien utilitzat per resoldre el conflicte no havien estat les correctes.
El “tercer espai”, impulsat el 1996, va ser el terme que va utilitzar Elkarri perdenominar a tota la població que no acceptava la violència i no compartia la política immobilista que practicava el PNV. Aquest anàlisi va ser important ja que fins ara el Govern Basc, entenia que tota la població estava a favor de la seva política però no era així.
La Proposta de Izan al 1997,va ser la proposta que va impulsar Elkarri i que va causar un gran impacte entre la població basca iper tant, mai va ser denegada va denegar. Va demostrar a partir de l’exemple irlandès que hi havia mètodes compartibles i reals per a resoldre el conflicte amb la satisfacció de les dues parts, basant-se en que els dos bàndols havien de cedir per aconseguir la pau
“Capacitat de decidir i obligació a pactar”, elaborat el 2004, en la que amb l’experiència d’haver participat en dues conferències depau, Elkarri va elaborar una síntesis per a la recerca d’una solució compartida. Aquesta tesis ha sigut acceptada avui en dia per tots els agents polítics.
El 17 de setembre de 2005 en una de les Assemblees de Elkarri, es va decidir que ja s’havia fomentat la creació d’un procés de pau i que era el moment d’abandonar aquesta organització que ja havia complert el seu objectiu per crear una denova, Lokarri, destinada a desenvolupar-lo. El 18 de març de 2006 naix a Bilbao Lokarri, que a partir del impuls de Elkarri aspira a representar un nou impuls per la societat, assumint més població i nous objectius. L’associació ha participat molt activament sobretot en la Conferència de Pau de Sant Sebastià.
La Conferència de Pau celebrada a Sant Sebastià el passat 17 d’octubre va ser una...
tracking img