Los sofistas

Páginas: 2 (436 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2011
1. Els sofistes
2.1 Qui són ?
Els sofistes són (moviment filosòfic) un grup de savis o “mestres” de cultura i de virtut, molt entesos en l’art de l’oratòria. Amb el seu art de parlar béintenten convèncer al contrari. Són experts en coneixements pràctics i útils. Cobraven pels seus ensenyaments.
2.2 Característiques
Context històric: sorgeixen al s.V a Atenes. En el moment dela democràcia. Accedir al poder era un aspecte molt valuós. L’objectiu dels aristòcrates era poder entrar a l’Assemblea per tant era molt valorat dominar l’oratòria i l’argumentació d’un art per poderconvèncer al contrari.
2.3 Els temes de la seva filosofia
1) Gir antropològic
Els sofistes fan un gir antropològic, l’home és el centre de tot, segons PROTAGORES, “l’home és la mesurade totes les coses”. un coneixement sensible, subjectivisme – perspectivisme, escepticisme
2) La areté( virtut)
Oposició virtut heroica (aristocràtica)/ virtut democràtica=

PRIMERASOFISTICA
Són els nascuts entre 480-460 aC. Protagores, Gòrgies, Hipies d’Elis, Pròdic. La seva crítica és menys radical i més constructiva. Defensen la llei sobre la natura. Per ells les lleis justes sónles lleis útils. Defensen la democràcia.
Consideren que els homes són iguals per naturalesa i tenen tendència a eliminar les diferències que s’observen, les desigualtats són causa de la societat.Lo natural en l’ésser humà es que és social. La physis (lo natural) en l’ésser humà és nomos (ell mateix).
Pensen que l’home més ben dotat naturalment ha de posar la seva areté=virtut, al servei de lacol·lectivitat i així la societat es beneficiarà.
Areté= és l’habilitat per assolir l’èxit en la vida pública i privada.
SEGONA SOFÍSTICA
Defensen la superioritat de la llei natural del physissobre el nomos. Per a ells la justícia és el predomini dels forts. Cal·licles i Antifont S.
Per a ells la llei només pretén la submissió dels forts als febles. La natura fa als homes desiguals i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sofistas
  • sofistas
  • Sofistas
  • Sofistas
  • LOS SOFISTAS
  • Los sofistas
  • Los sofistas
  • Sofistas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS