macia contra companys

Páginas: 3 (549 palabras) Publicado: 2 de abril de 2013
MACIÀ CONTRA COMPANYS

“Macià contra Companys” és una pel·lícula documental sobre com es va iniciar la República a tot Espanya, però en concret a Catalunya.
Els fets relatats són ocorreguts enels tres dies posteriors a la proclamació de la República, després del triomf aclaparador d’Esquerra Republicana de Catalunya en les eleccions que es van fer després de la dimissió del dictadorGeneral Primo de Rivera.
El triomf del republicanisme a tot Espanya va ser inesperat i va provocar la abdicació del actual rei espanyol, Jaume de Borbó, tot i que no va renunciar als seus drets com a capd’Estat, amb l’esperança del fracàs de la República i de que algun dia el poble espanyol demanés el seu retorn, que no va arribar mai.

Macià, primer en les files d’ERC, en un impulsd’independència, va proclamar la República Catalana en una confederació de pobles ibèrics. Aquestes declaracions no van ser massa ben rebudes pel govern a Madrid, ja que tenia un rerefons clarament separatista. A més amés, les proclamacions del coronel (en Macià) també van causar discussions en l’interior del partit, concretament amb Companys i els del seu bàndol.
Aquest va avançar-se a Macià i va proclamar laRepública Espanyola a esquenes del president, que s’ho va pendre com a una deslleialtat.

Un cop proclamada la República Catalana, l’avi va encaminar-se per pendre possessió de l’ajuntament, on encaras’hi trobava el President de la Diputació de Barcelona anomenat pel rei, ja exiliat. Aquest no va tenir més remei que abandonar el seu mandat.

Però el nou règim encara contava amb moltsentrebancs, un d’ells, l’exèrcit, comandat encara per un general monàrquic i totalment en contra de la República. Però quan aquest va saber de la dimissió del rei Borbó, va abandonar el seu lloc i es vaanomenar com a General de l’Exèrcit a López-Ochoa, un dels pocs militars que donava suport a la nova forma de govern.
En aquell mateix moment, una tropa militar va encaminar-se a la Plaça Sant Jaume i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Documental Macià i Companys
  • Resumen_ Libro Contra companys
  • macià
  • macias
  • macias
  • macie
  • El macias
  • Lluis Companys

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS