Maison Carree

Páginas: 5 (1009 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2015
MAISON CARRÉE
La Maison Carrée, extraordinàriament ben conservada, és un temple edificat en honor d’August a Nimes (França) seguint la política d’aquest d’unificar l’Imperi mitjançant la romanització dels edificis públics. De planta rectangular, aquest temple mostra influències gregues a la columnata (reinterpretada a l’estil romà) i a la planta, i etrusques a l’alt pòdium que el separa de quis’hi acosta. L’única perspectiva vàlida per contemplar-lo és la frontal.
DOCUMENTACIÓ GENERAL:
Nom: Maison Carrée
Arquitecte: desconegut
Cronologia: 16 aC
Localització: Nimes (França)
Estil: romà imperial
Materials utilitzats: pedra calcària blanca (amb el temps s’ha tornat vermellosa)
Sistema constructiu: arquitravat
Dimensions: 14 metres (ample) x 28 metres (llarg)
CONTEXT HISTÒRIC:
La MaisonCarrée fou edificada durant del govern del primer emperador de Roma, Ocatvi August, i és un dels millors conservats de tot l’Imperi Romà. August, desprès de derrotar els seus rivals en unes guerres molt dures, concentrà tot el poder. Buidà de contingut les assemblees republicanes, però les va mantenir. Inicià una època de pau interna, després de les llargues guerres civils, que va mantenir durant els 45anys que va regnar. Però les guerres amb els pobles estrangers es van mantenir per consolidar les fronteres. Aquest temple el va fer construir Agripa, mà dreta de August, el qual s’encarregà d’organitzar la infraestructura pública de la Gàl·lia, així com l’administració i el sistema de tributs. Es una mostra clara de gran procés de romanització que es va produir al Mediterrani en aquesta època. ARoma, Agripa, edificar el primer edifici del Panteó.
TÈCNICA I ESTIL:
Mentre que un temple grec sembla el mateix des de tots quatre costats, els temples romans presenten diferències substancials segons el cantó des d’on es miren. La part frontal – l’única que té una escalinata per pujar dalt del pòdium - , a causa de l’escalinata mateixa i de l’ampli pòrtic, es veu clarament diferenciada de lesparts laterals i de la part posterior. Aquesta darrera no compta per a res; de fet, moltes vegades els romans construïen els seus temples units a una paret per aquest cantó.
Els romans traduïen al seu propi llenguatge la religiositat profunda dels temples grecs amb l’objectiu que enaltís la seva pròpia idea de la grandesa de l’Imperi: dels grecs n’adoptaren la planta, les columnes i la forma delsarquitraus; dels etruscos, el pòdium.
L’arquitecte que construí la Maison Carrée es va formar segurament a Roma, però va fer nombroses concessions al gust local recarregant-la amb elements decoratius. Situat al bell mig del fòrum de Nimes, aquest temple de depurades línies ha estat acusat de presentar una tendència massa accentuada cap a la rectilinearitat.
ANÀLISI FORMAL:
Elements de suport isuportats:
La columnata coríntia que envolta el temple està adossada als murs de la cel·la, de manera que perd la seva funció de suport exclusiu en favor d’aquests excepte el pòrtic de l’entrada, en què les columnes sí que sostenen l’entaulament.
Espai exterior i interior:
La forma tradicional dels temple romans fou respectada a la Maison Carrée, que, no obstant això, va incorporar algunescaracterístiques pròpies dels temples grecs.
A diferència d’aquests, que cercaven la proximitat amb l’home, els temple romans – i el present n’és un exemple – s’aixecaven sobre un pòdium elevat, de manera que quedaven molt per sobre de qualsevol persona que s’hi apropés. La Maison Carrée és un temple hexàstil (un pòrtic amb 6 columnes) de planta rectangular. Se’n conserva el profund pòrtic a l’entrada i lapreeminència de la part frontal, però incorpora la columnata a la resta del temple, encara que als costats només hi ha quatre columnes exemptes i la resta (vint columnes adossades) són absorbides pel mur de la cel·la.
Les estilitzades columnes corínties de 17 metres, tenen el fust acanalat i fulles d’acant i ornaments florals al capitell. L’entaulament és format per un arquitrau de tres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Maison Carrée
  • Maison Carrée
  • Maison Carree
  • Maison carree
  • Maison Carrée Comentario
  • Templo Maison Carree
  • Maison Carree
  • Comentario Maison Carrée

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS