Malalties antigues

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1155 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 12 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
La Grip espanyola (també coneguda com la Gran pandèmia de grip, l'Epidèmia de grip de 1918, El Malson i La mare pàtria) va ser una pandèmia de grip d'épica gravetat, causat per un brot de Influenza virus A de el subgènere H1N1 que va matar entre 50 i 100 milions de persones en tot el món entre 1918 i 1919. Es creu que ha estat una de les més letals pandèmies en la història de la humanitat. Moltesde les seves víctimes van ser adults joves i saludables, a diferència d'altres epidèmies de grip que afecten a nens, ancians o persones afeblides. La malaltia es va observar per primera vegada a Fort Riley, Kansas, Estats Units el 11 de març de 1918. Un investigador assegura que la malaltia va aparèixer en el Comtat de Haskell, Kansas al gener de 1918. Els Aliats de la Primera Guerra Mundial lavan anomenar Grip espanyola perquè la pandèmia va rebre una major atenció de la premsa a Espanya que en la resta del món, ja que Espanya no es va veure involucrada en la guerra i per tant no va censurar la informació sobre la malaltia.

El síndrome respiratòri agut sever o SARS de l'anglès Severe Acute Respiratory Syndrome) és una pneumònia atípica que va aparèixer per primera vegada al novembrede 2002 en la província de Guangdong, Xina. Es va propagar als païssos veins de Hong Kong i Vietnam a la fi de febrer de 2003, i després a altres països a través de viatges per mitjà aèri o terrestre de persones infectades. La malaltia ha tingut una taxa mitjà de mortalitat global propera a un 13%.
Un test positiu per a saber si una persona està contagiada de SARS són els test anomenats (ELISA,inmunofluorescencia o PCR):
Freqüentment el nombre de leucòcits i plaquetas és baix. Els primers resultats suggereixen que hi ha una relativa neutrofilia i una relativa linfopenia (relativa perquè el nombre total de leucocitos tendeix a ser baix, és a dir hi ha leucopenia). Altres proves de laboratori demostren un alt índex de deshidrogenasa lactosa i un nivell lleugerament alt de quinasacreatinina i proteïna C-reactiva. Els símptomes apareixen habitualment als 2-10 dies (s'han reportat fins a 13 dies) després de la infecció (en la majoria dels casos els símptomes apareixen en els 2-3 dies després de la infecció). En prop del 10-20% dels casos, els símptomes són tan greus que als pacients se'ls ha de col·locar un aparell de respiració assistida. Els antibiòtics són ineficaços.Inicialment es va comentar l'ús anecdòtic d'esteroides i de l'antiviral ribavirina com tractament, però l'experiència recent no proporciona cap evidència científica que doni suport aquesta hipòtesi. La CDC està provant altres drogues antivirals contra els coronavirus per a veure si poden formular recomanacions específiques.

La grip aviària (també anomenada grip del pollastre i grip de les aus) és unamalaltia viral (grip) trobada a les aus, però amb el potencial d'infectar a diferents espècies de mamífers com l'ésser humà, el porc o el gat domèstic. Fou identificada per primer cop a Itàlia a començaments del 1900 i des de llavors s'ha manifestat a diferents llocs d'arreu del món. Els virus causants són del gènere Influenzavirus A de la família Orthomyxoviridae, que són virus d'ARN segmentats decadena negativa.
Una soca de grip aviària del tipus H5N1, que aparegué el 1997, ha estat identificada com a la font més probable d'una futura pandèmia de grip humana. És desconeixen les característiques que tindria el virus quan afecti als humans.

El Virus Ébola és el nom d'un virus de la família Filoviridae i gènere Filovirus, situació taxonómica que comparteix amb el Virus de Marburgo.Aquest nom prové del ric Ébola (en la República Democràtica del Congo, ex Zaire) on va ser identificat per primera vegada en 1976 durant una epidèmia. El Virus Ébola és el causant de la febre hemorrágica viral de Ébola, una malaltia infecciosa, altament contagiosa i molt severa que afecta a tot tipus de primats (inclosos els éssers humans) i a altres mamífers. El virus del Ébola, com tots els virus...
tracking img