Malinowski Argonautas

Páginas: 14 (3383 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2012
1. Introducció
En aquest treball compararé dues etnografies d’ampla difusió i repercussió: “Los Argonautas del Pacífico Occidental”, de Bronislaw Malinowski, i “Adolescencia y cultura en Samoa”, de Margaret Mead.
Malinowski (1884 – 1942) va néixer a Cracòvia i va estudiar filosofia. Posteriorment, al 1910, es trasllada a Londres per a seguir la seva formació, aquest cop en antropologia, i al1914 inicia els seus estudis de camp a Nova Guinea. La seva obra es centrarà sobretot en les illes Trobriand i, sumant tots els mesos que hi passa sense tenir en compte els descansos entre estades, arreplega dos anys d’experiència pràctica, que li serviran de base per a un bon nombre d’obres determinants de l’antropologia i altres disciplines (refutarà, per exemple, la universalitat del “complexd’Èdip” de Freud). “Los Argonautas del Pacífico Occidental”, la etnografía que aquí tractaré, va ser escrita en el context de la Primera Guerra Mundial i d’imperialisme, on cal destacar l’hegemonia colonial francesa i, sobretot, britànica.
Margaret Mead (1901 – 1978) publica “Adolescencia y cultura en Samoa” per primera vegada al 1928 als Estats Units d’Amèrica, no tant afectada per la Guerra Mundialni el imperialisme clàssic europeu, sinó més aviat pel context nord-americà (la estrepitosa caiguda que va suposar el Crac del 29 va ser resultat d’uns anys de puixança sense precedents del començament de la dècada: “Els feliços anys 20”), on es començaven a sentir veus discordants contra el model familiar, social i religiós tant profundament arrelat als EEUU: recordem que d’aquests temps data la“Llei Seca”.
A pesar d’estar no massa lluny cronològicament, a Margaret Mead i Malinowski els situo molt allunyats entre si: viuen en móns tant diferents i en els pocs anys que els separen passen tantes coses, canvia tant el món, que diria que són de generacions distants. Són autors determinants que no van junts sinó un darrera l’altre: primer arriba Malinowski a revolucionar el mónantropològic. Després, quan la disciplina ha estat tant reinventada i refundada, arriba Mead. De fet jo mateix, llegint “Adolescencia y cultura en Samoa”, sense saber res de l’autora, vaig imaginar que havia estat escrita cap als anys seixanta.

2. Metodologia etnogràfica
Es considera que Malinowski va assentar la metodologia etnogràfica que usada per quasi tota l’antropologia posterior a la seva obra“Los Argonautas del Pacífico Occidental”. Aquesta metodologia, que d’alguna manera ens fa veure el trencament total de la disciplina amb els corrents evolucionistes, es veu descrita en un text de manual, de lectura obligatòria: la Introducció.
En aquesta introducció Malinowski apunta a la vida social com a principal objecte d’estudi. També explica que per a fer una bona etnografia, l’etnògraf ha demantenir una immersió total en la comunitat amb la que vol treballar: ha de parlar la seva llengua, viure amb ells. Ha de confondre la seva vida amb la seva feina. A partir d’aquí, i sempre amb la màxima flexibilitat a l’hora de modificar els seus punts de vista (mai s’ha d’emmotllar els fets a les teories o hipòtesis), Malinowski declara tres principis metodològics bàsics: cercar la totalitat desde l’objectivitat del màxim nombre de taules i documentació estadística, bastir aquest esquelet amb les observacions qualitatives recollides en un diari de camp, i presentar també documents de la mentalitat nativa com transcripcions de narracions, frases típiques, formulacions... ja que el llenguatge es troba indissolublement lligat al sentir i pensar de la comunitat. Aquesta és, a grans trets,la proposta de treball de Malinowski, que va tenir un gran èxit i una gran acceptació, com veurem en Mead.
Margaret Mead inclou en “Adolescencia y cultura en Samoa” un apèndix titulat “Metodología”, en el qual parla del com ha realitzat el treball de camp. Observem la influència de Malinowski des de l’inici: “La autora [...] prefirió trabajar en una pequeña localidad [...] y pasó seis...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reseña Critica De Los Argonautas Del Pacifico Occidental De Bronislaw Malinowski
  • Malinowski
  • los argonautas
  • Argonauticas
  • malinowski
  • Malinowski
  • Argonauta
  • Malinowski

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS