Manifest del rei a la nació espanyola

Páginas: 3 (512 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2014
Comentari de text sobre el text 1
Aquest text és un manifest de tipus polític a través del qual el rei Ferran VII s’adhereix a la Constitució de Cadis, que havia refusat dos anys abans. El text ésde caràcter públic ja que està escrit per a que arribi a tota la nació espanyola. Va ser pronunciat per Ferran VII al Palau de Madrid el 10 de març de 1820.
El “pronunciamiento” de Rafael de Riegoinaugura el trienni liberal. Torna la Constitució de 1812 i les lleis que acaben amb el sistema de l’antic règim. A Europa impera per contra un tornar a l’absolutisme per evitar els excessos de laRevolució Francesa.
En aquest text, Ferran VII vol presentar-se com el primer liberal. A més, demana confiança a la nació, recorda al poble espanyol que a partir d’ara d’acord amb la sobirania nacionaldel liberalisme, ells dirigiran els seus passos acompanyats per ell mateix i aconsella al poble que no es deixin portar per les passions.
El regnat de Ferran VII (1814-1833) es caracteritzà perl'enfrontament entre absolutistes i liberals i es divideix en tres períodes.
En un primer període, el de la restauració absolutista (1814-1820), Ferran VII decideix prescindir de l'obra legislativa de lesCorts de Cadis i reinstaura l’antic règim. Els liberals seran reprimits i perseguits, però protagonitzaran diverses revoltes de caire insurreccional, els "pronunciamientos". Finalment, triomfarà el deRafael de Riego l'any 1820.
Comença llavors el segon període, el Trienni Liberal o Constitucional (1820-1823).
Ferran VII es veu obligat a jurar la Constitució de 1812 i la política espanyola tornaa pintar-se de liberal. Però aquesta situació no va durar massa. El context internacional, l'època de la Restauració, hostil a qualsevol brot de liberalisme, va fer inviable el projecte liberal.L'any 1823, un exèrcit francès de la Santa Aliança, la salvaguarda de l'absolutisme europeu, envaïa l'Estat espanyol i feia possible el retorn a l'absolutisme.
El tercer període (1823-1833) és la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el reio
  • REI
  • El rei
  • Nacio
  • nacio.............................
  • Nacio
  • Nacio Y Estado
  • Naci

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS